Евродепутатът Ангел Джамбазки зададе въпрос пред Европейската комисия (ЕК), свързан с темата за различния стандарт на храните в Европа.

"Разминаванията в състава на храни от едни и същи производители в различните държави в Европейския съюз са недопустими", заяви заместник-председателят на ВМРО пред ЕК.

Проверяват има ли двоен стандарт за храните у нас

Проверяват има ли двоен стандарт за храните у нас

Шефът на БАБХ разпореди проверка

Във връзка с резултатите от изследванията на храните, направени по време на словашкото председателство на Съвета на Европа, Джамбазки настоя ЕК да обясни как възнамерява да реши проблема с драстичните разлики в състава на храните.

Като примери той посочи различния състав на хляба и газираните напитки. Не трябва да се допуска една газирана напитка, продавана в немски магазин, да е подсладена само със захар, а в Чехия - със сироп от глюкоза и изкуствени подсладители, като аспартам и ацесулфам. Не е допустимо и верига хранителни магазини да предлага на немския потребител пълнозърнест хляб с 59% съдържание на пълнозърнесто брашно, а на чешкия - с около 19%, заяви Джамбазки.

Припомняме, че миналата седмица служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков заяви, че в България не се внасят опасни храни, въпреки че състава на някои от тях може да бъде различен от този в други европейски страни.

Няма опасни храни в България, уверява земеделският министър

Няма опасни храни в България, уверява земеделският министър

Настоява за еднакво качество на храните в Западна и Източна Европа

Това е второто обръщение на Джамбазки към Европейскта комисия за този месец във връзка със защитата на потребителите в рамките на Съюза. Той се обърна към ЕК и през януари по повод използването на глицидилови естери на мастните киселини, открити в палмовите масла и палмовите мазнини, за които има доказателства, че са генотоксични и канцерогенни, съобщиха от ВМРО.

Според него е необходимо приемането на регулаторни мерки, както за изравняването страндарта и състава на храните, така и за ограничаване наличието на рискови съединения, опасни за потребителите.