Евроексперти от Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" на Европейската комисия, пристигат в България, съобщи БНР.

Очакванията са еврочиновниците да помагат на администрацията в българското министерство на финансите и в други институции по някои от данъчните теми. Тези теми България ще трябва да придвижи напред по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС догодина.

Появиха се спънки пред европредседателството ни

Появиха се спънки пред европредседателството ни

Недостатъчна координация и комуникация между институциите

Ще работим това председателство да бъде успешно и съм уверен, че то ще протече добре, каза в интервю пред общественото радио ръководителят на дирекцията Стивън Куест.

"Редица въпроси ще бъдат в дневния ред следващата година, включително реформата на корпоративното данъчно облагане. (Еврокомисията предложи на правителствата да одобрят мащабна реформа в корпоративното данъчно облагане), припомнят запознати с темата.

Домакини сме на „Цифрова асамблея” в рамките на европредседателството ни

Домакини сме на „Цифрова асамблея” в рамките на европредседателството ни

Ще се проведе и форум "Европейски морски ден"

Това предложение е в интерес на бизнеса и гражданите, защото ще ни помогне да се борим с данъчните измами. То улеснява работата на бизнеса в единния пазар. България има добри шансове да помогне да напредъка по това законодателно предложение", заяви ръководителят на данъчната дирекция в ЕК.

"Страните-членки ревностно пазят своя данъчен суверенитет. Ние дълбоко уважаваме това. В същото време в съюз от все още 28 държави, ако искаш да си данъчно суверенен, трябва да работиш и с останалите партньори. Има много трансгранични операции и измами, които минават границите на една държава. Опитваме се да намерим баланса между запазване суверенното право на държавите - сами да определят размера на данъчните ставки, но в същото време да им помогнем с решаването на трансгранични проблеми като например ДДС-измамите. Те не могат да бъдат предотвратени без съвместна работа между страните-членки", каза Куест.

Разликата в събираемостта на ДДС е сериозен проблем за страните от Евросъюза. Причината е в доста сложното и остаряло законодателство, коментира Куест.

1200 чиновници обгрижват европредседателството ни

1200 чиновници обгрижват европредседателството ни

На 99 % са изпълнени кадрите

"На път сме да предложим опростен и модерен ДДС режим. Смятаме, че той ще помогне на държавите да събират повече приходи в бюджета", каза шефът на Генералната дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз".

Той даде следния пример - "На ниво Европейски съюз - измамите с ДДС се оценяват на 50 милиарда евро годишно. Голяма част от тази криминална дейност се улеснява от пропуски в законодателството, които трябва да затворим. В България несъответствието при събираемостта на ДДС е същото като в останалите страни от Съюза", каза Куест. Според него, българските митнически служби са доста успешни.

Ремонтите са приоритет в подготовката на Председателството на Съвета на ЕС

Ремонтите са приоритет в подготовката на Председателството на Съвета на ЕС

Инфраструктурата и сигурността на НДК са водещи

От 2013 до 2015 виждаме подобряване на резултатите при залавянето на фалшиви стоки. За 2015-а са конфискувани 1,3 милиона броя. "Разбира се, има още какво да се желае, но аз мисля, че българските митници вършат добра работа и играят важна роля в борбата с международната контрабанда на наркотици. 1 тон бяха заловени по-миналата година", каза Стивън Куест.