В момента Европа е в един капан за съвместно взимане на решения. Затова идеята за различни скорости не е лоша. Това коментира пред БиТиВи политологът Даниел Смилов.

Припомняме, че лидерите на няколко големи страни членки се обявиха за Европа на различни скорости. Нашата страна е против това. Служебното правителство вчера реши, че нашата позиция ще е за запазване на единството и целостта на ЕС. Това, че сме против Европа на различни скорости ще бъде заявено по време на срещата на върха в Брюксел от президента Румен Радев.

България е против Европа на скорости

България е против Европа на скорости

Страната ни е за запазване единството и целостта на ЕС

Смилов коментира, че идеята е нова и тя не е сегашното състояние да бъде запазено. Третият от вариантите на Европейската комисия е за Европа на много скорости. Политологът коментира, че за 27-те от ЕС нещата могат да останат такива, каквито са в момента, ние може би сме на по-бавна скорост. Идеята е обаче, че група други държави може да тръгне напред и да направи ядро, което да е далеч по-интегрирано.

Даниел Смилов смята, че Европа е ориентирана към статуквото. Той е убеден, че единствената промяна в една такава Европа е като екзит. Комисията иска да предложи и друга опция за промяна - не само екзит.

По мнението му предложението на комисията не е дискриминационно.

От своя страна социологът Андрей Райчев коментира, че за Шенген ние и румънците сме на втора скорост и това било изгодно за България. Според него теоретически трябва да настояваме за Шенген, но би било малоумие да се радваме. "Тази история за Франция, Германия, Италия и Испания - това е антиполска реакция. Това е антивишеградска реакция", коментира Райчев.

Той смята, че в тази ситуация е много важно страната ни да заеме умерена позиция, а не инстинктивно да казваме "не, не, не".