Предложение за европейска програма срещу манипулирането на километражите внесе в Европейската комисия евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Това съобщават от кабинета му.

Предложената от евродепутата програма е на стойност 1.25 млн. евро. Целта й е да се прекратят манипулациите на километражите в употребявани автомобили. Тя ще работи във всички държави от Европейския съюз.

Предложението носи името O.R.E.L. То предвижда единна информационна система за обединяване на данните, които са събрани по време на годишните технически прегледи и позволява тяхната обмяна в ЕС.

Целта е по време на ежегодния технически преглед да се обновяват показанията за пробег на всяка кола. Те ще са достъпни на специално създаден за целта сайт.

Според евродепутата ако има разминаване между официалните и посочените от търговеца на употребявани автомобили данни, има опит потенциалният купувач да бъде заблуден.

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) е подкрепил инициативата.

С манипулирани метражи са над 30% от всички употребявани автомобили в Европа. Така купувачите са ощетени средно с по 3000 евро на автомобил.

На около 9.6 млрд. евро годишно възлизат щетите за бюджета на ЕС от порочната практика.

Андрей Новаков е базирал предложението на съществуваща практика в Белгия и Холандия. Целта е да се затегне контролът срещу манипулациите на автомобилните километражи. Те представляват заплаха за сигурността на потребителите на автомобили втора ръка и ги ощетяват.