"С приемането на България в Европейския съюз ние осъществихме завета на апостола на свободата Васил Левски да бъдем равни сред другите европейски народи!Днес със сигурност можем да кажем, че решението за приемането на Родината ми в Европейския съюз беше правилно и изключително прозорливо, защото донесе повече стабилност и сигурност на целия регион."

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, съобщиха от пресслужбата му. 

По случай националния празник на България той изнесе празнично слово на тема "България - 10 години член на Европейския съюз" в църквата "Св. Якоб" в Хамбург. Събитието бе организирано от българския почетен консул в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд Имайер и главния пастор на храма "Св. Яков" г-жа Астрид Клайст.

Пред стотиците присъстващи българският евродепутат подчерта, че на 3 март българският народ изразява своята благодарност към всички, които са допринесли за неговата свобода и си спомня с гордост за своите предци, които с делата си са доказали, че България заслужава своето място в семейството на свободните европейски народи.

 

Ковачев подчерта, че членството в Европейския съюз е важно за България както в икономически, така и геополитически план.

"България отбеляза ръст на икономиката след присъединяването си към ЕС. Европейската солидарност носи своите плодове - за по-малко от 10 години в България бяха изградени стотици километри магистрали, беше подобрена базова инфраструктура и подобрена градската среда, санирани бяха стотици сгради. Милиони български граждани днес се радват на тези подобрения. Но Европа не е само еврофондове, а един съюз на ценности и демократични правила. Европейският проект за единство и мирно обединение е единствен по рода си. Въпреки че популизмът и национализмът са във възход, този проект продължава да вдъхновява и да служи за пример на други части на света", подчерта българският евродепутат.

Според него историята показва, че Балканите могат да дестабилизират целия континент. Поради това регионът трябва да бъде в центъра, а не в периферията на европейската политика.

"Ясната перспектива за общо европейско бъдеще насърчава сътрудничеството между страните в региона. България подкрепя страните от Западните Балкани по пътя им към членство в Европейския съюз. Европейската интеграция е единственият път към историческо помирение и преодоляване на ужасните разделения от миналото", заяви Ковачев.

"Европейският съюз, както и демокрацията, има своите несъвършенства и това създава плодородна почва за популизъм. Но Европа е такава, каквито ние самите я съградим! Един солидарен, дееспособен и демократичен Европейски съюз остава според мен най-добрият начин да гарантираме мира и просперитета на нашия континент!", каза още той.