"Скандалът с нацисткия поздрав ще бъде белегът на старта на това правителство, неговият най-силен знак", заяви Петър Курумбашев пред БНТ. Той посочи, че намира за крайно неуместни снимките с нацистките поздрави, както и коментара на Валери Симеонов относно лагера Бухенвалд.

Всички прояви на нацизъм трябва да се осъждат, категоричен е президентът Радев
Обновена

Всички прояви на нацизъм трябва да се осъждат, категоричен е президентът Радев

Обществото не може да си затваря очите

По повод реакцията на премиера Борисов, който казал, че "било човешко човек в командировка да се прави такива неща", Курумбашев заяви, че не е човешко да се правят такива снимки, независимо от повода и ситуацията, както и човек да одобрява подобно поведение.

Според Курумбашев са налице два момента - единият е грешката, която е направил някой, но другият е реакцията на официалните лица, която не била подходяща - "... така че съвсем естествено се случва този скандал и той съвсем не е на празно", допълни той.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов поиска заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков да уволни директора на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов. Поводът е публикувана преди време снимка на Антонов с нацистки поздрав.

Само ден преди това зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев подаде оставка. Поводът отново беше снимка с нацистки поздрави от преди 9 години, публикувана на неговия профил във "Фейсбук".

Павел Тенев се разкайва за снимката с нацистки поздрав

Павел Тенев се разкайва за снимката с нацистки поздрав

Търсил хумористичен ефект и сценарий във всички снимки

Относно възраженията, които снимките с нацистки поздрави породиха в Европа, Курумбашев коментира, че Европейската народна партия (ЕНП) е достатъчно "всеядна" и може да влезе във всякакви коалиции. Според него в първото и третото правителство на ГЕРБ, подкрепяно от Волен Сидеров, не е имало проблеми, но "... когато г-н Сидеров осигуряваше само кворума на БСП и ДПС, имаше едни истории за сладкопойни чучулиги и златен пръст. Бих попитал тези сладкопойни чучулиги, които тогава говореха за златен пръст, къде са днес", отсече той.

Скандалът с нацистките поздрави е кампания на опозицията, скочи Сидеров

Скандалът с нацистките поздрави е кампания на опозицията, скочи Сидеров

Опозицията атакувала ОП, защото били по-лесна мишена

По въпроса с българската кандидатира за еврокомисар Курумбашев коментира, че е било крайно време страната ни да излъчи такава. Той посочи, липсата на еврокомисар е била голяма грешка за страната ни. По думите му тази грешка е била "... поради изключителната амбиция на Кристалина Георгиева и безобразното решение на Бойко Борисов да я кандидатира за генерален секретар на ООН, при положение, че имахме една отлична кандидатура".

Юнкер проведе среща с Мария Габриел

Юнкер проведе среща с Мария Габриел

Преди малко интервюирах @GabrielMariya

Попитан дали кандидатурата на Мария Габриел ще бъде подкрепена, Петър Курумбашев отговори, че въпросът все още не е обсъждан в рамките на парламентарната група на социалистите.

Относно ресора на Мария Габриел евродепутатът коментира, че България има много добре подготвени специалисти в областта на дигитализацията.

В заключение Курумбашев заяви, че председателството на България на Съвета на ЕС е възможност за страна ни да заяви точните си приоритети, свързани с региона. Той посочи, че България трябва да търси по-тясно сътрудничество с държавите от Черноморската икономическа зона, както и със страните от Западните Балкани. "Искаме да видим държави членки на ЕС Македония, Сърбия, както и значително по-напредналите в преговорите си за членство Черна гора и Албания", допълни евродепутатът ни.