Европейският съюз трябва да спре финансирането на крайнодесни партии, които искат да "разрушат" Общността. Това призова лидерът на групата на дясноцентристката Европейска народна партия, която е най-голямата в Европейския парламент, съобщава "Франс прес".

Шокиращата идея идва, докато политици противници на ЕС в Холандия и Франция се очаква да спечелят добри позиции на изборите през следващите седмици - съответно парламентарните избори утре в Холандия и президентските избори във Франция на 23 април.

Много от тези партии, включително Британската партия за независимост, оглавявана доскоро от Найджъл Фарадж и която беше основен агитатор на излизането на Великобритания от ЕС, имат значително присъствие в Европейския парламент, който се превърна в решаващ източник за финансирането им.

"Въпросът е дали Европа е достатъчно глупава, за да финансира своите врагове", подчерта Манфред Вебер.

Вебер, който е част от управляващия в Германия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел, уточни, че е изпратил своето предложение за новото законодателство в писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Евроскептичните партии настръхнаха срещу предложението, което е част от преразглеждане, започнало през миналата година за това как европейските партии се финансират.

"Разярените еврофили като Вебер изгубиха спора и обществената подкрепа, и в отчаянието си сега желаят да използват финансирането като оръжие, за да попречат на патриотичните партии", коментира настоящият лидер на Британската партия за независимост Пол Нътол.

"Няма такова нещо като парите на ЕС, това са парите на данъкоплатците и евроскептичните партии имат мандат от избирателите си, които плащат данъци", натърти Нътол.

Противопоставяйки се на обединена Европа, големи евроскептични партии имаха успех в спечелването на места в Европейския парламент и осигурявайки си финансиране от ЕС, което идва с това.

Британската партия за независимост и френският "Национален фронт", оглавяван от кандидат-президента Марин льо Пен, бяха уличени в източване на европейски средства, като са пренасочвали средствата за агитация във вътрешни избори.

Льо Пен отказа да върне близо 300 хил. евро, изплатени ѝ от бюджета на Европейския парламент, които според него тя е използвала неправомерно за заплащането на сътрудници на партията в Париж.