Близо 19 000 справки за прогнозния размер на пенсията са направени по електронен път, отчитат от Националния осигурителен институт.

Припомняме, електронната услуга "Изчисляване на прогнозна пенсия" на интернет страницата на НОИ беше пусната в началото на май. От тогава досега общо 18 841 души са се възползвали от калкулатора чрез Персоналния си идентификационен код (ПИК).

НОИ пуска калкулатор за изчисляване на пенсиите

НОИ пуска калкулатор за изчисляване на пенсиите

Той ще ориентира бъдещите пенсионери коя методика да използват

Електронният калкулатор беше актуализиран след влизането в сила на промените в методиката за изчисляване на индивидуалния коефициент. Бъдещите пенсионери трябва да направят избора си дали коефициентът да бъде изчислен по т.нар. "стара методика" - с избор на 3 благоприятни години преди 1997 г., или по "новата методика". Целта на услугата е да ориентира по кой от двата възможни начина за изчисляване ще се получава по-висока пенсия.

От НОИ съобщават, че като част от популяризирането на промените в нормативната уредба през май са организирали и информационна кампания за жителите на по-малките населени места в страната. Общо 1561 бъдещи пенсионери са се консултирали за вариантите за изчисляване на индивидуалния коефициент на бъдещата им пенсия.

Приеха окончателно промените за изчисляване на пенсиите

Приеха окончателно промените за изчисляване на пенсиите

До 2023 г. гражданите могат да избират по коя методика да се пенсионират