Увеличението само на минималната пенсия до 300 лева крие рискове и ще доведе до негативни последици. Около това мнение се обединиха работодатели и синдикати в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ.

Припомняме, че искането за 300 лв. минимална пенсия е на патриотите. Те са го заявили по време на разговори с лидера на БСП Корнелия Нинова. Още вчера и синдикати, и икономисти бяха категорични, че искане за 300 лева пенсия сега е популизъм и не може да се изпълни.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че увеличението не може да стане бързо, тъй като е обвързано с много елементи и трябва да бъде запазен балансът.

Искане за 300 лв. пенсия сега е популизъм, уверени синдикати и икономисти

Искане за 300 лв. пенсия сега е популизъм, уверени синдикати и икономисти

Трябва да се увеличи двойно БВП, което вероятно ще стане след 6 години

Той се пошегува, че е предложил минималната пенсия да стане 327 лева, защото не обича кръглите числа. Причината е, че те не са верни. "Ако число завършва на 0, значи е ментак", обясни Манолов.

Той подчерта, че ако увеличението стане бързо и изведнъж, ще съсипе целия резултат и да се смачка масивът, който е под пенсиите. Три са източниците, от които може да се черпи, за да се стигне до ръст на пенсията - увеличение на осигурителната вноска, увеличаване на публичните средства и от доброволното пенсионно осигуряване.

Димитър Манолов посочи, че ако осигурителната вноска бъде увеличена със 7 процентни пункта нещата ще си дойдат по местата. Това обаче не може да стане сега. Този, който иска да увеличава пенсиите, трябва да го направи в по-разтеглен времеви график. Най-нормалният начин за увеличаване на пенсиите, е увеличение на заплатата. Това всичко иска цялостна политика, обясни синдикалистът.

Самият той не споделя тезата за стимул в осигуряването. Там трябва да има принуда. Например при 20-годишния работник принудата е здравословна, защото няма как да го убедиш, че трябва да се осигурява, за да получава пенсия след 40 години.

От своя страна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди, че ако се увеличи само минималната пенсия и тя доближи средната, още на следващия ден хората ще се демотивират да се осигуряват на реалната стойност. Велев обясни, че в този случай те ще се чудят защо трябва да внасят осигуровки за реалната си заплата, при положение, че някой, който се е осигурявал на минимална заплата или не се е осигурявал изобщо, получава почти същата пенсия.

Васил Велев подчерта, че за да не се стигне до подобна демотивация, трябва да бъдат увеличени всички пенсии. Той е изчислил, че ако се увеличат всички пенсии, са нужни 3,6 млрд. лева, които няма откъде да се вземат. Увеличението на пенсиите може да стане с ръст на икономиката. Увеличението на заплатите и на осигурителния доход са пътят за по-високи пенсии.

Велев обърна внимание, че има еволюция в исканията за пенсиите, тъй като преди е имало предложения минималната пенсия да е 500 лева, а минималната заплата 1000 лева. Било ясно, че това няма как да стане.

Относно бюджета, Васил Велев предупреди, че имаме нова ситуация, в която държавата е спряла да работи. При неработеща държава инвестициите се забавят. Той смята, че три години поред имаме дефлация и от тази гледна точка ако се запази тазгодишният бюджет, една дванадесета няма да е толкова голям проблем.

Като плюс от неприемането на бюджета той открои факта, че няма да започнат да се правят разходи за покупка на въоръжение. По думите му ще се сключат едни договори за въоръжение, което впоследствие ще разберем, че не ни е нужно. Васил Велев направи сравнение с реакторите за АЕЦ "Белене".

Той е категоричен, че в този парламент не трябва да се водят дебати с оглед на подхранване на предизборни кампании.

От своя страна Димитър Манолов коментира, че в бюджета не могат да бъдат направени кой знае колко други неща. Той смята, че бюджетът може да стане малко по-добър, но като цяло философията и посоката му са относително верни. Той смята, че каквито и приказки да се изприказват е по-добре да се приеме този бюджет.

Относно коментара на Велев за ненужното въоръжение, Манолов сподели, че е разговарял с военния министър и разбрал, че има намерения по-голямата част от военната техника - кораби, да бъдат произведени у нас. Това според синдикалиста не е лошо.

Манолов е категоричен, че е вредно стъпването на идеята да се харчи една дванадесета от миналогодишния бюджет. Когато почваш нова година не е добре да караш на бюджета от миналата. Имаме увеличение на заплати на учители, на минимална работна заплата - това дали ще се случи, ако остане миналогодишния бюджет, попита той.

Според него е важен въпросът как ще работи администрацията. Тя може да спре да работи.

Очевидно е, че някъде на Румен Радев ще му наредят кабинет и е хубаво ако може разни мазни ръчички да не се бутат в това, подчерта Манолов.

Той се обяви и за отмяна на данък бедност.