40 души са декларирали данък за довнасяне над 100 000 лв. с годишните си данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица до 30 март тази година. Това съобщиха от Националната агенция по приходите.

22-ма от тях са ползвали 5% отстъпка и са платили дължимото до 10 февруари 2009 г.

В същото време до момента само един човек е декларирал данък за довнасяне по годишната си декларация в размер над 1 млн. лв., като се е възползват от отстъпката от 5% и го е заплатил до 10 февруари.

От НАП припомнят, че тази година много българи няма да имат да довнасят данък по годишните си декларации. Това е така, защото за пръв път през при декларирането на доходите от 2008 г. се довнася 10% плосък данък върху доходите на физическите лица, който е равен на авансово удържаният през 2008 г. данък върху доходите.

Това не отменя задължението за подаване на данъчна декларация от всички физически лица, които са получили доходи, подлежащи на деклариране, допълват от Агенцията.

От там уточняват, че декларациите, подадени по интернет до края на годината, са почти два пъти повече в сравнение с миналата година.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации през 2009 г. е 30 април 2009 г.

Формулярите могат да се подадат по интернет, с електронен подпис, чрез пощата с обратна разписка, в определени пощенски станции, където служител от „Български пощи" ще ви издаде входящ номер или на място в офис на НАП.

Данъкът върху доходите по годишната данъчна декларация може да се плати по Интернет, чрез банков превод или директно в клоновете на банките, намиращи се в офисите на НАП не по-късно от 30 април 2009 г.

При попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 111213 - „Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др." или за данъка от едноличните търговци 111215 - „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци"), входящият номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането.