България е най-бедната страната в ЕС, и то с най-дълбока бедност. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

По негови думи все още 70% от българите получават под средната заплата от 1200 лева, като масовите възнаграждения варират между 700 и 800 лева. Това се случва въпреки договореното от синдикатите увеличение на доходите на работещите между 8 и 12%. 

13,6% е разликата в заплащането между жените и мъжете в България

13,6% е разликата в заплащането между жените и мъжете в България

Според документи, разликата в заплатите между половете се "топи"

Димитров напомни, че през 2018 г. е било договорено 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличил се е максималният осигурителен доход и таванът на пенсията е станал 1200 лева. Освен това общо 255 000 лица и семейства ще получат енергийни помощи, тъй като са отпуснати 40 милиона лева повече за целта.

400 000 българи системно работят нощем

400 000 българи системно работят нощем

КТ "Подкрепа" иска увеличение на заплащането за час нощен труд

Председателят на КНСБ предложи да се намали облагаемият данък на доходите и призова за дебат по темата.

Той напомни и че от 2007 г. синдикатите настояват цената на нощния труд да се увеличи до 1 лев на час. Според него е абсурдно сегашното доплащането на час за нощен труд - 25 стотинки. Димитров даде за пример колективните договори, при които заплащането на нощния труд било по-високо. До момента обаче те покривали едва около 30% от работещите.

"Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците", категоричен е той.

Ниското заплащане на нощния труд - заплаха за националната сигурност

Ниското заплащане на нощния труд - заплаха за националната сигурност

МВР готвят протест на празника си