3.25 млрд. лв. е разплатил Фондът за гарантиране на влоговете в банките на вложителите, чиито влогове са до 100 хил. евро. Към момента делът на разплатените влогове е 90% от всички.

Сумата беше обявена по време на брифинг в Министерство на финансите, на който присъстваха председателят на Фонда Радослав Миленков, министър Владислав Горанов и представители на 9-те банки, през които бе извършено разплащането на гарантираните депозити.

Радослав Миленков заяви, че към този момент само 2% от сумата е изтеглена в брой (около 65 млн. лв.), като 91 хил. души са се разпоредили със своите вложения, допълни Миленков.

През първите три дни са били изплатени близо 55% от всички депозити, а за последните три малко под 2%, т.е. темпото е намаляващо, което означава че ситуацията вече се е нормализирала.

Пред журналистите финансовият министър Владислав Горанов заяви, че иска да благодари на банките за това, че са успели да се справят с поставената задача и са осигурили нормално темпо на протичане на процеса.

По отношение на делото във Върховния административен съд за лиценза на КТБ Горанов заяви, че правителството е получило уверение, че той ще бъде осъществен с приоритет, което да позволи отварянето на фактическата несъстоятелност на банката.

На журналистически въпрос Горанов отговори, че в момента спекулациите за фалит на следваща българска банка са точно такива и не почиват на никаква финансова логика. Такива слухове обслужват единствено тези, които ги разпространяват, допълни финансовият министър.

На въпрос дали иззетите картини от трезора на банката са част от активите й, шефът на фонда за гарантиране на влоговете каза, че не са и че са част от лична колекция.

По време на брифинга стана ясно още, че фондът подготвя две линии за своето финансиране през настоящата година.

Първата включва излизане на финансовите пазари и осигуряване на средства, с които да се върнат парите, които фондът получи от държавата (около 2 млрд. лв.), за да може да се започне разплащането към депозантите в КТБ. За тази емисия фондът ще получи държавни гаранции, заяви финансовият министър Горанов, като е възможно той да успее да намери ликвидност и без такива.

Друга посока за финансиране на Фонда ще бъде осигуряване на кредитни линии от различни финансови институции, с които да се гарантира наличност при евентуален бъдещ фалит.