паспортАмериканци, получили голямо наследство в родината си, масово се отказват от гражданството си и кандидатстват за български или австрийски паспорти. Целта им е да избегнат огромния данък наследство, съобщи bTV, позовавайки се на швейцарския финансов всекидневник „Ажефи".

Сингапур, Белгия, Канада, Доминика и Сейнт Китс са сред другите държави, които предлагат изгодни възможности за получаване на гражданство по чисто икономически причини. Европейските паспорти се получават срещу начална инвестиция в размер между 500 000 и 1.5 милиона швейцарски франка.

Впоследствие роденият в САЩ човек не се задължава да пребивава постоянно в съответната страна, нито да плаща данъци там и има възможност след време да се върне да живее в родината си с виза.

През миналата година е регистриран рекорден брой американци, отказали се от гражданството си. Окончателните данни още не са оповестени, но е известно, че само през първите девет месеца на 2010 г. 1150 души са върнали паспортите си.

Обяснението за това се крие в това, че САЩ е единствената държава в света, където данъците се начисляват според гражданството, а не според местожителството. Това означава, че където и да живеят, "американските лица" са длъжни да декларират приходите си пред родните данъчни служби, посочиха от швейцарското издание.