За три години броят на жалбите за проблеми и злоупотреби от страна на фирми за бързи кредити са 3721. Това посочи омбудсманът Мая Манолова на кръгла маса, организирана по темата заради многобройните жалби на граждани и сигнали от неправителствени организации и адвокати за наличие на неравноправни клаузи в договорите на този вид фирми, с които се нарушават правата на потребителите.

Тя посочи, че целта на срещата, в която участват депутати, представители на комисията за защита на потребителите, БНБ, КФН, ВАС, както и Камарата на частните съдебни изпълнители, е да се координират усилията за защита на правата на българските граждани, свързани с отношенията им с фирмите за бързи кредити.

По данни на БНБ за първото тримесечие на 2019 г. от тези фирми са отпуснати кредити в размер на 2 млрд. 522 млн. лева, като 200 млн. от тях са т.нар. "лоши кредити" - забавените за връщане. Това число не трябва да се приема еднозначно, тъй като много от необслужените кредити се продават на колекторски фирми, обясни Манолова.

По-малко длъжници, но с по-големи дългове през 2018 г.

По-малко длъжници, но с по-големи дългове през 2018 г.

Пловдив, Бургас и Стара Загора с най-много неизрядни платци

По данни на асоциацията на колекторите 19% от необслужените кредите, които са продадени на колекторски фирми, идват именно от фирми за бързи кредити.

Омбудсманът подчерта, че България е в топ 5 по лоши кредити - по задлъжнялост и невъзможност да си обслужва дълговете. Тя посочи, че за 2017 г. необслужените потребителски кредити са били 800 млн. лева, като от тях 600 млн. лева са необслужени потребителски кредити от физически лица.

Манолова изтъкна, че според направения анализ тревожната ситуация със свръхзадлъжнялостта на населението се дължи именно на фирмите за бързи кредити и това се превръща в сериозен социален проблем. По нейни думи една от причините за това е включването на неравноправни клаузи в договорите между фирмите за бързи кредити и клиентите им, които са в нарушение на закона и в резултат на прилагането им често гражданите нямат изход от тежката финансова ситуация.

Българският длъжник - 30-годишен, образован, работещ

Българският длъжник - 30-годишен, образован, работещ

Най-много некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе

Друга причина е нарушаването от страна на някои фирми за бързи кредити на принципа на отговорното кредитиране, т.е. изследването на кредитоспособността на кредитополучателите. Омбудсманът подчерта, че неспазването на този принцип води до увеличаване на разноските по кредитите за коректните платци, тъй като те се натоварват с допълнителни лихви, неустойки и обезщетения и се стига до сериозно оскъпяване на кредитите. Това става чрез заобикаляне на закона от страна на фирмите за бързи кредити, заключи Манолова.

Общественият защитник заяви, че до две седмици ще представи законопроект за частния фалит, който ще бъде възможност за гражданите, които са изпаднали във финансово затруднение, да получат втори шанс.

Тя очаква и конкретни действия от Комисията за защита на потребителите, които имат правомощието да внасят колективни искове.

На форума беше обяснено и какви са проблемите на хората с фирмите за бързи кредити. Те често имат неустойка за неосигуряване на поръчител, който трябва да взима например 7 пъти по-високо възнаграждение от минималната заплата. Друг проблем е осигуряването на банковата гаранция, която е ясно, че не могат да получат предвид ниското социално положение на кредитоискателя.

Манолова обясни, че честа практика на фирмите за бързи кредити е да включват т. нар. "пакети с допълнителни услуги", които са още един начин да се прескочи многократно годишният процент на разходите по един кредит.

Сред другите проблеми, които открои омбудсманът, бяха взимането на такса за извънсъдебно събиране на кредита и такси за домашно посещение.

Според Манолова проблемът е в липсата на контрол върху фирмите за бързи кредити, защото единственият орган, които ги контролира, е Комисията за защита на потребителите. Тя обаче нямало как да контролира ежедневно близо 100 фирми в сектора.

Омбудсманът посочи, че за да бъде упражнявана такъв вид дейност, е необходимо лицензиране на фирмите за бързи кредити, което БНБ би могла да издава.

Сблъсъкът нередовни длъжници - кредитори пак се премести на политическата арена

Сблъсъкът нередовни длъжници - кредитори пак се премести на политическата арена

Държавнически безотговорно е да се ползват като инструмент в засилващите се политически борби, предупреждава Петър Илиев