Правителството одобри страната ни да се присъедини към Многостранната конвенцията за прилагане на мерки, свързани с данъчните спогодби, за предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

Официалното подписване на Конвенцията ще се състои в Париж на 7 юни. Документът ще бъде подписан при условие за последваща ратификация.

Конвенцията цели едновременно да бъдат изменяни повече от 2000 данъчни спогодби, сключени между държавите от цял свят. Тя ще замени процеса на предоговаряне на съществуващите спогодби между отделните държави и ще позволи да се променят, заменят или добавят разпоредби към спогодбите, попадащи в нейния обхват.

В Конвенцията се предлагат решения на редица проблеми, свързани със заобикалянето на данъчните спогодби, посочени в докладите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по мерките от Проекта BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).

В Конвенцията е отразено и желанието на държавите за противодействие на укриването и невнасянето на данъци, както и общите усилия за въвеждането на мерките от плана BEPS, които са насочени срещу свиването на данъчната основа и неоснователното прехвърляне на печалби в други юрисдикции, към което се стреми и нашата страна.

Мерките целят да се елиминират злоупотребите с двустранните данъчни спогодби, да се подобри процедурата за решаване на спорове и да бъде осъвременена мрежата от данъчни спогодби.

С присъединяването си към този международен договор страната ни ще изпълни ангажимента си за създаване на реални предпоставки за по-ефективна борба срещу трансграничното укриване на данъци чрез използването на офшорни сметки и други форми на агресивно данъчно планиране.