Бизнесът сезира ЕК за механизма за определяне на минималната работна заплата. Пред БНТ Мария Минчева от БСК коментира, че у нас механизмът не е спазен спрямо европейската директива. Обезсмисля се ролята на работодатели и синдикати, смята тя. Министерството на труда и социалната политика се опитва да прилага директивата. Важна е ролята и волята на МТСП да произведе нещо, според нея.

Политиците били наясно какви са исканията на бизнес и синдикати, но когато през месеци има избори, дебатът става популистки. Минчева обвини синдикатите, че манипулират с темата. Тя се опасява, че ще се създаде армия от работещи на минимална заплата. Бизнесът щял да предпочита да наема хора на минимална заплата, а останалото ще плаща с плик. Според Минчева бизнесът реагирал адекватно, когато трябвало да се вдигат заплатите.

Синдикатите не са съгласни с тезите на бизнеса за ефекта от ръста на минималната заплата. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че директивата има елементи на задължителност. Повече от 15 години няма методика за определяне на минималната заплата, а работната група към МТСП, трябва да я създаде.

Димитров смята, че темата в отворена и ще има решение. Целта трябва да е минималната заплата да е адекватна, по мнението му. Минималната заплата трябва да стига на работника и семейството му за живот. Европейската директива трябва да бъде въведена в нейната цялост, настоя Пламен Димитров. Той вярва, че инфлацията ще продължи да се успокоява, но ще остане двуцифрено число.

Бизнесът се оплака на еврокомисаря по социални въпроси за минималната заплата

Бизнесът се оплака на еврокомисаря по социални въпроси за минималната заплата

Работодателите внасят жалба в ЕК срещу държавата за нарушаване на правото на ЕС