Идеята парите от професионалните фондове да се прехвърлят в НОИ крие непредвидими последствия и е шокираща.
Това коментира Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на частните пенсионно осигурителни дружества, цитиран от БНР.

От асоциацията ще излязат с официална позиция до премиера.

Абаджиев отрече парите на хората да са харчени за скъпи коли и секретарки и заяви, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от вносителите на предложението:

Премиерът Борисов се изнерви, обвинява наред
Още...

"Това са отделни юридически лица. Те нямат никакви административни разходи, нито за секретарки, нито за директори, защото всички разходи се понасят от пенсионно осигурителните дружества", посочи Абаджиев.

По думите му няма анализ на последствията от една такава крачка.

Никола Абаджиев посочи като пример реакцията на борсата от днес. „Последствията ще бъдат непредвидими", предупреди Абаджиев.

Нямам никакви притеснения за законността и изпълнимостта на вчерашното решение на Министерския съвет, но нещата трябва да се наричат с истинските им имена, заяви от своя страна Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК). По думите му, ако това предложение бъде осъществено, представлява ни повече, ни по-малко, а кражба.

За паниката на борсата четете тук.  

Това е кражба, кражба по средствата на личните партиди на осигурените лица от І и ІІ категория труд и няма никаква разлика от това дали днес ще ми секвестират пенсионния фонд или утре банковите депозити или ще влезе крадец в къщи и ще ми вземе парите, които си държа под дюшека. Това е кражба", каза Христов.

Според него идеята, която идва от синдикатите, дори не е национализация. Ако това бъде осъществено, много вероятно е парите да бъдат профукани за 2-3 години и в края на мандата на това правителство и най-много при следващото да са налице същите проблеми в пенсионната система.

"Това е един изключително лош сигнал не само към лицата, които са заети в тежки условия на труд, І и ІІ категория, които ще бъдат пряко засегнати. Това е един изключително тревожен сигнал към всички осигурени, коментира още Христов.

Според Хасан Адемов от ДПС, който е бивш председател на парламентарната социална комисия, на практика личните пари на хората, натрупани по техните партиди, няма как да отидат в НОИ.

Това е кражба, отсече Любомир Христов, председател на ИДФК.

Той припомни, че близо 300 милиона лева от парите на осигурените в професионалните пенсионни фондове са вложени в българската икономика, основно на капиталовия пазар, както е известно в акции, облигации, в държавни ценни книжа. В депозити има около 90 милиона лева.

Това нещо, според Адемов, изключва възможността те автоматично да бъдат еднократно преместени от едно място на друго, в случая в солидарен новообособен фонд в НОИ.

Депутатът от ДПС обясни, че само 18 процента от осигурените в професионалните фондове или 42 хиляди души имат осигуровки за 10 години и могат да получат прилични пенсии - малко над средната за страната.
За останалите около 195 хиляди души вноските са недостатъчни или са правени върху нереални доходи.