Правителството досега не е правило толкова щедри бюджети. Това зави пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.

Той даде пример с масовото увеличаване на социалните помощи, и то не в години на икономически растеж, а по време на криза.

Според него това е много лош подход към фискалната политика, защото сега трябва да се мисли как могат да се оптимизират разходи и как при приходите могат да се въведат политики, които биха стимулирали икономически растеж, инвестиции и възстановяване на пазара на труда.

Властта дава близо 2 млрд.лв. за социални и икономически мерки в COVID-кризата

Властта дава близо 2 млрд.лв. за социални и икономически мерки в COVID-кризата

Всичко това е от мазнинки, не взимаме дълг, увери Борисов

Вулджев подчерта, че не може да се твърди, че социалните мерки са насочени към икономическите проблеми, създадени от коронакризата. Той посочи, че се увеличават разходите за заплати на държавните служители, които нито са загубили работни места, нито са загубили заплати. Пенсионерите също не са загубили доход по негови думи.

Тези разходи не са насочени към хората, пострадали от кризата, за да се твърди, че това възстановяване на потреблението ще доведе до възстановяване на икономиката, категоричен бе експертът.

Според него адекватните мерки са да се помисли как да се реформира данъчната система, за да се стимулират инвестициите у нас. По негови думи вече сме минали периода, в който чрез директна ликвидност и чрез директни пари е имало смисъл да се стимулира запазването на работни места. Сега трябвало да се помисли дългосрочно. Не можеш дългосрочно да раздаваш пари от държавния бюджет, изтъкна Вулджев.

Според него, ако се наложи второ карантиниране на държавата, това ще има катастрофални последици за икономиката и държавната хазна.

Борисов обяви още мерки - за работилите, не за протестиращите

Борисов обяви още мерки - за работилите, не за протестиращите

Обявиха нови социално и икономически мерки - близо 2 млрд. лв. от мазнинки