Emaxpress
Няма да се вдига ДДС. Това обяви след тристранката шефът на БТПП Цветан Симеонов.

По-мало от седмица, след като премиерът Борисов почти категорично заяви, че единственият шанс е вдигане на ДДС, днес на среща със социалните партньори финансовият министър Дянков е дал гаранции, че ще има достатъчно приходи в бюджета и няма да се наложи повишаване на данъка.

Симеон Дянков е обещал също така, ако прогнозите му не се сбъднат, да подаде оставка.

Няма да се вдига корпоративният данък, както и данъкът върху доходите на физическите лица.

Най-нисък дефицит за март, но дупката в бюджета вече е 1,67 млрд.
                             Още...

Днес са обсъдени няколко вида мерки - мерки за повече приходи в бюджета и мерки за повече икономии.
Ще окажем пълно съдействие за реализиране на тези мерки, каза Цветан Симеонов.

Относно съкращенията в публичния сектор, участниците в поговорите са се разбрали, те да станат на няколко вълни.
Първата вълна ще обхваща тези служители, които имат нарушения в работата си или са разследвани от прокуратурата, а втората вълна ще обхване мързеливите служители и служителите с малко резултати.

Цветан Симеонов обясни, че с 20% ще бъдат съкратени разходите за администрацията, като уточни че това не означава, че ще се съкратят 20% от държавните служители.

20-процентното съкращаване на публичните разходи няма да касае организациите с делегирани бюджети, приходната администрация и социалните структури. Това обяви след срещата Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Относно болничните, няма постигнат резултат, но по думите на председателя на БТПП работодателите са готови на сериозен компромис - да плащат 3 дни по 50%, но при единственото условие, че тази мярка ще важи до края на годината.

Работодатели, синдикати и държава не са стигнали до въпроса за болничните. Своите идеи за болничните работодатели и синдикати трябва да представят в сряда на министър председателя преди заседанието на МС.
Това заяви от своя страна Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Синдикатите са категорични, че трябва да се намери справедливо решение за болничните, за да не страдат всички хора, заради малцина.

По думите на Кокалов нови 900 млн. лв. не достигат на държавната хазна. За това и е взето днес решението разходите в администрацията да се съкратят с 20%.

Против сме такива съкращения да се правят на калпак, обясни още Кокалов. Според него има държавни агенции и институции, за които тази мярка не би трябвало да се отнася, защото в противен случай те биха били неефективни и по-добре да бъдат закрити.

Оптимизацията на разходите трябва да се направи разумно, категоричен е вицепрезидентът на КНСБ. Според него трябва да се свика комисията за административната реформа към вицепремиера Симеон Дянков и да се обсъди къде трябва да се съкратят разходите с 20% и къде това да не се прави.

Според него не трябва да се наказват агенциите отличници, заради тези, които не са си свършили работата. Обмисля се и тези ведомства, които са си направили оптимизацията до сега, да не намаляват заплати, информира още Иван Кокалов.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев обясни, че не е обсъждана идеята за персоналния ден.