Премиерът акад. Николай Денков заяви още, че правителството няма информация за постъпления от такси за пренос на руски газ. "Имаме право да ги налагаме, но може да има спорове с "Газпром". Това ще се дискутира във връзка с бюджета за следващата година", коментира Денков на брифинг в Министерски съвет. Повече въпроси той отпрати към финансовия министър Асен Василев.

Коментарът си той направи, след като заедно с бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков съзряха политическа атака по темата за премахването на дерогацията на руски петрол в "Лукойл".

Въпросните такси се коментират и в парламента.

Таксите бяха въведени от правителството със Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, а държавният глава Румен Радев ги оспори пред Конституционния съд.

Решението за налагане на таксите реагира първо сръбският президент Александър Вучич, после и властите в РСМ и Унгария, която заплаши да активира европейско вето.

ЕК: България ще реши къде да отидат парите от таксите за транзита на руски газ

ЕК: България ще реши къде да отидат парите от таксите за транзита на руски газ

Причината е, че става въпрос за национална мярка

По думите на Асен Василев от миналата седмица ще стане ясно дали "Газпром" ще плати на 14 ноември. В Министерство на финансите преди това е получено писмо, в което се казва, че Газпром е достатъчно богата компания, коментира финансовият министър, който на база на това писмо не пое ангажимент какво ще се случи.

Денков: Таксата транзит няма да фалира "Булгартрансгаз", а и ще влиза в бюджета
Обновена

Денков: Таксата транзит няма да фалира "Булгартрансгаз", а и ще влиза в бюджета

Според премиера от мярката би спечелила цяла Европа