Народното събране прие окончателно бюджета за 2016-та година. Финансовият министър Владислав Горанов го определи като "добър" и "осигуряващ стабилност":

Може би не най-добрият, но бюджетът е добър, защото запазва ниската данъчна тежест, защото ограничава дълговото бреме, защото гарантира успешното функциониране на държавата и обществото и най-вече защото дава перспектива на българските граждани за стабилност.  

Партийните субсидии остават 11 лева за глас, реши парламентът

Партийните субсидии остават 11 лева за глас, реши парламентът

Патриотите предложиха намаляване на субсидията

Първите текстове в законопроекта бяха приети късно снощи на извънредно заседание на парламента. Дефицитът в хазната догодина ще бъде 1 милиард и 800 милиона лева, решиха депутатите. Догодина се предвижда страната ни да може да поеме 5 милиарда и 300 милиона лева нов дълг, като 3 милиарда и 900 милиона лева от него ще може да бъде от външните пазари по глобалната дългова програма, приета през февруари тази година.

Депутатите замразиха повечето социални плащания, но приеха от първи юли догодина пенсиите да бъдат увеличени с 2,5 на сто. Окончателно бяха приети бюджетите на Народното събрание, Сметната палата, правителството, президента, съдебната власт, МВР и МО, припомня БНР.

Нов дълг от 5,3 млрд. лева одобри парламентът

Нов дълг от 5,3 млрд. лева одобри парламентът

Финансист номер едно настоява да се спрат със спекулациите

Повече семейства ще имат право на помощи за деца от 1 юли догодина. Прагът на среден доход на член от семейството, под който могат да се получават помощи, ще се увеличи от 350 на 400 лева. Това записаха още депутатите при гласуването на бюджета на второ четене. Отхвърлено беше предложението за двойно увеличение на парите за ин-витро процедури, както и за по-голяма субсидия за Българската академия на науките. Предложенията за повече пари за редица министерства, сред които на труда и социалната политика, на здравеопазването и на правосъдието, също не бяха подкрепени в пленарната зала. Квотата за ваучерите за храна ще бъде увеличена с 20 милиона лева до 260 милиона.

От догодина ще има минимално увеличение на помощта за семействата с едно дете - тя вече ще бъде 37 лева. За две деца ще се получават допълнителни 85 лева, а за три - 130 лева. За четвъртото дете семейството ще има право на помощ от 140 лева месечно, а за всяко следващо - по 20 лева отгоре. Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че от 1 юли право на помощи ще имат повече семейства заради по-високия праг

Не дадоха от бюджет 2016 още 12 млн. лева за ин витро

Не дадоха от бюджет 2016 още 12 млн. лева за ин витро

Искаха 24 млн., вместо 12 млн.

С вдигане на прага за семействата за достъп на семейни помощи, това означава, че 10 000 семейства с деца ще имат право да получават семейни помощи от първи юли.

Депутатите запазиха субсидията за партиите на 11 лева за получен глас. По-разгорещени дебати предизвикаха субсидиите за общините. В рамките на обсъжданията се наложи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да разтълкува казаното от премиера Бойко Борисов преди дни, а именно - предупреждението към кметовете, че може да има тежки финансови санкции. Борисов обаче никога не е призовавал за увеличаване на местни данъци и такси, категорична бе Стоянова:

Лъжа е, че някой казва на общините да вдигат данъците. Този някой, ако сте гледали внимателно изказването му, казва на общините да си събират данъците. И това е, което трябва да правят общините, а не да правят недобори за стари години, а не да правят суми, които не се плащат.

Острата реакция на Менда Стоянова бе провокирана от депутата от "БСП Лява България" Емил Райнов, който поиска повече пари за общините в област Монтана:

Нали разбирате, че в този беден регион, вашата повеля - "вдигайте местни данъци и такси,за да събирате повече пари", няма как да се осъществи. От тези хора ще вземете повече такси, колкото цървулите на бедния.

Квотата за ваучерите за храна ще бъде увеличена до 260 милиона лева, решиха още депутатите. Талоните могат да се купуват от фирмите и да бъсдат давани на техните служители, като до този размер са освободени от корпоративен данък.

Пленарната зала отхвърли предложенията  на опозицията за увеличаване на депутатските заплати и за повече пари за редица министерства, например това на труда и социалната политика и на здравеопазването. По-късно финансовият министър Владислав Горанов обеща да ппи икономии да отпусне още пари за социални дейнисти и изрази надежда, че новият дълг няма да достигне 5 милиарда и 300 милиона лева, както записаха депутатите в бюджета:

Ако случайно се окаже, че в 2016 година не се налага да използваме ликвидни буфери за операции по финансирането, свързани с неблагополучия в резултат на оценка ан качеството на финансовата система, същите тези средства, освен че чисто хипотетично ще оскъпят финансирането на дълга, стоейки ненужно във фискалния резерв и заплащайки мининални лихви за тях, ще послужат безспорно за финансиране на салдото през следващите бюджетни години.

Депутатите потвърдиха изключението парите от концесията на Летище София да не отиват в Сребърния фонд, а за плащане на дълговете на БДЖ. Въпреки това субсидията на "Пътнически превози" ще бъде запазени на 175 милиона лева.

Догодина банките, пенсионните фондове и застрахователните компании ще преминат оценка на качеството на активите и след това - стрес-тестове на компаниите. Янаки Стоилов от БСП Лява България настоя при еветуални проблеми, заради които се залага буфер в бюджета, недостигът да не бъде плащан от данъкоплатците:

Вече имаме горчивия пример с КТБ, с начина, по който се процедираше, така че тези евентуални проблеми трябва да бъдат понесени изключително, или поне главно,  от тези, които са собственици на съответните институции.

Депутатите дадоха мандат на правителството да поеме до 3 милиарда и 900 милиона лева от външните пазари по глобалната дългова програма, ратифицирана през февруари от парламента. Според нея страната ни може да вземе до 8 млрд. евро нов дълг за три годии. Повече от 3 млрд. евро вече бяха взети през тази година.

Народните представители решиха още ДАНС да разполага със 71 млн. лева през следващата година, въпреки аргументите на опозицията за необходимостта от допълнителни средства на Агенцията, която е пряко отговорна за националната сигурност.

Кризата с бежанците, ангажиментите на страната ни към Европейския съюз и инцидентът на Летище София във вторник бяха сред аргументите за повече пари за ДАНС. С тях трябва да се осигурят по-добри заплати и оборудване на служителите на Агенцията, смята Атанас Мерджанов от "БСП лява България":

На председателски съвети в Брюксел поемаме ангажименти, притесняваме се, виждаме какво се случва в Европа и по света и в крайна сметка за най-важния орган за сигурността ние не отпускаме елементарните финансови средства, които са необходими.

Бюджетната комисия категорично оцени отпуснатите пари за ДАНС като достатъчни, припомни от своя страна Емил Димитров от Патриотичния фронт:

Тук обаче получаваме указания, че той трябвало да бъде друг - цели и задачи. А какви цели и задачи вие бяхте възложили 2014 г.? Да разкрие това, което се случва в банките ли или да не се разкрие? Да бъде назначен кой или кой да не бъде назначен? Мисля, че задачите, които са били тогава, са задачи и сега. Ако те искат да работят, могат да работят.

Пленарната зала не одобри двойното увеличение на парите за ин-витро, въпреки аргументите на Нестимир Ананиев от реформаторите:

13 хиляди първолаци по-малко ще има тази година и аз лично мисля, че това е поради липса на деца.

Бюджетът на Министерството на правосъдието предвижда 60 милиона лева от приходи, помощи и дарения. Заложените разходи са в размер на 250 милиона, от които за политика в областта на здравеопазването са предвидени 80 милиона, за политика в областта на изпълнение на наказанията 117 милиона лева. Размерът на разходите в бюджета на омбудсмана за следващата година ще е над 2,5 милиона лева. Парламентът прие бюджета на Министерството на труда и социалната политика, в който приходите за следващата година ще са в размер на 26 милиона лева.

За следващата година разходите в държавата се увеличават с около 2 милиарда лева, от които голяма част, някъде около 370-380 милиона са увеличенията в социалната сфера. Това отива в две направления - за пенсионери и за деца. Голямото число, което се увеличава, това е свързано с пенсионната система и с бюджета на НОИ. По отношение на политиката, свързана с децата, в рамките на бюджета на Министерство на труда и социалната политика разширяваме обхвата и повишаваме доколкото е възможно в бюджета разходите за тази политика. Да, има допълнителни предложения. И ще ви кажа защо и аз, както и сигурно всички от колегите ми, не сме доволни от бюджета за следващата година. Политиките в социалната сфера, които правим, нови, тази година се дължат на реформите, които направихме през 2015 година. Всички тези допълнителни приходи, с много малки изключения, са на практика генерирани допълнителни ресурси, заяви при обсъждането на бюджета социалният министър Ивайло Калфин.

След гласуването, председателят на парламентарната група на БСП Михаил Миков направи изказване, в което обоснова отрицателния си вот:

Ние от "БСП лява България" не можем да подкрепим такъв текст. Който казва не на разходите за първокласниците, който казва, че няма значение от това, че отпадат 20 % от децата между първи и осми клас, който казва, нас правителството не ни интересува, че децата на 50-те процента бедни родители, които тръгват в първи клас, във втори и трети клас си тръгват от училище, който казва не на повече средства за безработица, защото безработицата спада по един ясен механизъм, механизма на Терминал 2.

Народните представители гласуваха и актуализацията на бюджета за тази година, която се прави през закона за следващата и с която се отпускат повече пари за европроекти, както и за допълнителни средства за МВР и Министерство на отбраната.