От Държавен фонд "Земеделие" преведоха първия транш за почти 72.4 млн. лв. по схемата за намален акциз върху газьола на земеделските стопани. Очаква се още утре парите да постъпят по сметките им.

Това заяви изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Васил Грудев по време на дискусията в рамките на церемонията по връчването на наградите в конкурса "Агробизнесмен на България 2019 г.", съобщиха от МЗХГ. 

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Решението е на Управителния съвет на ДФ "Земеделие". Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап.

Парите бяха разпределени на 10 614 земеделски стопани, заяви още Васил Грудев. Подпомагането представлява 86,7% от одобрения бюджет, който е 84 млн. лв. за 2019 г. Останалата част, в размер на над 11 млн. лв., ще бъде изплатена с втори транш в началото на 2020 г. Финансовата подкрепа по схемата е изчислена на база на 0.37 лв. за литър, обясни Грудев.

Очаква се идната седмица овцевъди и козевъди да получат втория транш по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози- майки, обвързани с производството. Така от ДФ "Земеделие" предоставят финансирането по схемите от директните плащания на 2 транша в рамките на финансовата година, заяви Грудев.

11 млн. лева са изплатени за намален акциз върху газьола

11 млн. лева са изплатени за намален акциз върху газьола

Отстъпката за литър гориво е определена в размер на 0,40 лева

Близо 900 млн. лв. ще бъдат преведени на земеделските стопани през декември, каза още Васил Грудев. В началото на декември ще започне изплащането по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни с бюджет от 120 млн.лв.

"След 9 декември стартираме и най-голямото плащане за всички земеделски стопани - по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) - над 600 млн. лв., а до 20 декември ще се изплатят средствата по мярка 13 за необлагодетелстваните райони с бюджет от над 100 млн.лв", обясни той. Ще бъде изплатен и четвърти транш от близо 10 млн. лв. на свиневъдите.