"Всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати, за да успее да се вмести в крайния срок до края на март." Това заяви изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова на среща с председателя на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, информираха от пресслужбата на НАП.

Новите касови бележки получават QR код

Новите касови бележки получават QR код

Над 330 млн. лв. губи държавата от укриване на обороти

Промяната е наложителна, по думите на Димитрова, заради възможности за фискални загуби от над 300 милиона лева и укриване на обороти от над 1 милиард лева годишно.
Това било възможно заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите.

"Освен да донесат фискален ефект, промените ще подобрят и конкурентната среда, повишавайки капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци. Винаги сме поддържали диалог с бизнеса и неговите организации и вярвам, че това е от взаимна полза", каза Димитрова.

На срещата стана ясно, че в рамките на само седмица се е удвоил броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби. До момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код, който ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон.

Всяка покупка става достъпна на сайта на НАП до 5 минути

Всяка покупка става достъпна на сайта на НАП до 5 минути

Бележките се проверяват с QR код

"Интересът на членовете на БСК и на НАП за справедлива и конкурентна бизнес среда е общ. Разбираме мотивите за промените в законодателството, но срокът наистина е много кратък и трудно изпълним. Разчитаме НАП да действа партньорски спрямо добросъвестните търговци, които са предприели необходимите действия", каза на срещата Радев и допълни, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.

НАП проверява търговците на криптовалути

НАП проверява търговците на криптовалути

Транзакциите са анонимни и може да се укриват данъци