ЕК препоръчва да не се предоставя финансова подкрепа на дружества, които имат връзки с офшорните зони. Препоръката се отправя към държаните членки и е във връзка със списъка на ЕС за юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели.

Такава препоръка за ограничения следва да се прилага и за дружества, които са били осъдени за тежки финансови престъпления, като финансови измами, корупция, неплащане на данъчни и социалноосигурителни задължения.

56% от европейците искат по-голям бюджет на ЕС за борба с кризата

56% от европейците искат по-голям бюджет на ЕС за борба с кризата

Според тях трябва да се инвестира повече в здравеопазване и икономика

Целта на днешната препоръка е да се предоставят насоки на държавите членки за това как да бъдат определени условията за финансова подкрепа, които предотвратяват злоупотребата с публични средства, и за укрепване на гаранциите срещу данъчни злоупотреби в целия ЕС, в съответствие със законодателството на ЕС. Като координират ограниченията за финансова подкрепа, държавите членки ще предотвратят също появата на дисбаланси и нарушения в рамките на единния пазар", се посочва в препоръката на ЕК.

ЕС включи още държави в черния списък с офшорките, но пощади Турция

ЕС включи още държави в черния списък с офшорките, но пощади Турция

Списъкът, който е създаден през 2017 г. след разкрития за мащабно укриване на данъци и използване на схеми от фирми и богати хора за избягване плащането на данъци, включва 12 юрисдикции

Държавите членки следва да информират Комисията за мерките, които ще въведат, за да се съобразят с днешната препоръка, в съответствие с принципите на ЕС за добро управление.

В безпрецедентна ситуация, при която огромни суми държавна помощ се предоставят на предприятията в контекста на пандемията от коронавирус, е недопустимо дружества, получаващи публична подкрепа, да участват в практики за избягване на данъци, включващи данъчни убежища, според изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер.

Това би представлявало злоупотреба с националните бюджети и бюджета на ЕС в ущърб на данъкоплатците и системите за социална сигурност. Затова и с тази препоръка се цели именно явлението компании с офшорни сметки, да се ползват от държавна подкрепа.

Припомняме, че тази сутрин канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че не е ясно дали евролидерите ще постигнат споразумение за 750-те милиарда евро фонд за възстановяване на икономиката от пандемията. 

В коментар Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заявява, че тези, които умишлено заобикалят данъчните правила или извършват престъпна дейност, не следва да възползват и от системите, които се опитват да заобиколят. "Трябва да защитаваме нашите публични средства, за да могат те действително да подкрепят честните данъкоплатци в целия ЕС."

Българка оглави групата в ЕС, която наблюдава офшорките

Българка оглави групата в ЕС, която наблюдава офшорките

Людмила Петкова е председател на Групата "Кодекс за поведение" към ЕС за данъчно облагане на предприятията

Целта на днешната препоръка е да се предостави на държавите членки модел, съобразен със законодателството на ЕС, за това как да бъде предотвратено използването на публична подкрепа за схеми за данъчни измами, отклонение от данъчно облагане, избягване на данъци, изпиране на пари и финансиране на тероризма. Комисията им препоръчва да бъдат включени определен брой условия, с които да обвържат отпускането на финансова помощ, както е готова да обсъди с държавите членки техните конкретни планове.

ЕК очаква и информация от държавите за мерките, които ще бъдат въведени.

Освен това Комисията препоръчва да бъдат предвидени изключения от тези ограничения, но строги, и тези изключения да предвиждат, че съответните дружества плащат подходящ данък поне в една от страните членки за последните три години или ако действително развива стопанска дейност в държава от списъка.

На държавите членки се препоръчва да въведат и подходящи санкции, включително за предоставяне на невярна или неточна информация.

Румен Радев поиска офшорни фирми да не получават държавна помощ

Румен Радев поиска офшорни фирми да не получават държавна помощ

Президентът настоява и за публичен регистър на средствата за борба с коронавируса

Припомняме, че след избухването на скандалите с къщите за гости и Апартаментгайт у нас през 2019 година главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС информация за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Въпреки че ДАНС увери, че ще работи в най-кратки срокове, резултати от проверката или от доклада не бяха изнесени публично.