Европейската комисия одобри схема за 88 млн. евро (около 173 милиона лева) за подпомагане на българските микро- и малки предприятия в пандемията от коронавирус.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г. и 8 май 2020 г.

75 милиона евро ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие. Подкрепата ще бъде под формата на безвъзмездни средства.

4.5 млрд. лв. за бизнеса в борбата му срещу коронавируса

4.5 млрд. лв. за бизнеса в борбата му срещу коронавируса

От финансовото министерство са подготвили 8 инструмента за подпомагане на малкия и среден бизнес

Схемата цели да отговори на нуждите от ликвидност на микро- и малките предприятия, включително и на самостоятелно заетите лица, и да им помогне да продължат дейността си по време на пандемията. Тя ще бъде достъпна за дружества, осъществяващи дейност в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство.

Очаква се, че около 17 300 микро- и малки предприятия ще се възползват от подкрепата.

ЕК установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. Тя стигна до заключението, че тази мярка е целесъобразна и пропорционална за преодоляването на затрудненията в икономиката на страната ни. Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

Индустриалците настояват да се помисли за малкия и среден бизнес

Индустриалците настояват да се помисли за малкия и среден бизнес

Добрин Иванов: Въпросът е какъв ще бъде животът на всички нас след това