ЕС откри процедури за прекомерен дефицит срещу четири от новите си членки - Кипър, Дания, Финландия и България, съобщи БТА, позовавайки се на европейски източник.

Решението е взето на днешната среща на министрите на финансите от ЕС в Брюксел. Така броят на страните с такова предупреждение стават 24 от общо 27.

Единствено Люксембург, която е член на еврозоната, Швеция и Естония (извън еврозоната) не са засегнати от такива процедури. На срещата България е представена от министъра на финансите Симеон Дянков.

Процедурите за прекомерен дефицит се отнасят за страни, чийто бюджетен дефицит надвишава прага от 3% от брутния вътрешен продукт, определен от Пакта за стабилност.

Пактът до голяма степен се провали заради кризата, допълва БиТиВи.

Европейските страни искат да засилят регламентите му, като за целта е създадена работна група под председателството на европейския президент Херман ван Ромпой. Tя трябва да представи окончателните си предложения през октомври.  

Припомняме, преди дни Европейската комисия придвижи напред процедурата за свръхдефицита на България и призова властите у нас да осъществят структурните реформи.

От страната ни се очаква до края на 2011-та година да намали бюджетния си дефицит под допустимите за Европейския съюз 3 процента от брутния вътрешен продукт.