В изявление от Първа инвестиционна банка опровергават информацията за замесването на банката в измама с европейски фондове в Румъния.

Това е лъжа и се доказва от официалните документи и съобщенията на компетентните органи, твърдят от ПИБ.

Те цитират официално съобщение на Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Румъния, публикувано на 6 октомври, за ареста на генералния директор, заместника му и други служители на АПИА - агенцията, която е организирала обществената поръчка по доставка на храни за най-нуждаещите се в Румъния.

В съобщението на прокуратурата се съдържат подробности по казуса с посочване на обвиняемите и причините за задържането им. В него изрично се посочва като основание за задържане им и обстоятелството, че АПИА е превела сумите по договорите за доставка, не както е предвидено в сключените договори - по сметка в „Първа инвестиционна банка" АД, София, а по сметка в Bank of Cyprus (Кипър).

Изтъква се, че още през януари 2013 г. „Първа инвестиционна банка" АД първа е подала своевременно сигнал за притеснителни обстоятелства във връзка с организираната от АПИА обществената поръчка и нейното изпълнение.

Сигналът е подаден до:

• Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ);
• Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Република Румъния;
• Държавна агенция национална сигурност (ДАНС);
• Специализираната прокуратура на България.