Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на улично осветление и други услуги за гражданите с мотив големите си разходи на електроенергия.

Това става със заповед на министъра на финансите Асен Василев и бе анонсирано по-рано днес и от премиера Кирил Петков.

И морковът, и тоягата - Петков ще помага на общините, но ще им праща и проверки

И морковът, и тоягата - Петков ще помага на общините, но ще им праща и проверки

Правителството ще обсъди лостове и мерки

Инспекторите ще проверят заложените и осигурени средства за тези общини, размера на разходите за електроенергия за периода от м. октомври 2021 г. до м. февруари 2022 г. и ще бъдат съпоставени с тези за същия период на предходната година. Ще бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на електроенергия, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за електроенергия.

За общините, в които инспекцията не установи нарушения, ще бъде приложен механизъм за компенсация на по-високите сметки за електроенергия. На общините, за които се установят нарушения на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, или индикатори за извършени измами, съответно се установят причинени вреди, ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, съгласно правомощията на АДФИ.

И в Ловеч пестят от улично осветление

И в Ловеч пестят от улично осветление

Режимът ще засегне и Покрития мост, Ловешката крепост и на паметника на Васил Левски

Вицепремиерът Василев иска от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) да предостави информация за фактурираната електроенергия и разходите за ел. енергия за периода от м. октомври 2021 г. до м. февруари 2022 г. и същия период на предходната година. Това трябва да стане в срок от три работни дни от получаване на фактурите през м. февруари 2022 г. сдружението.

Припомняме, цялата минала седмица мина под знака на настояването от страна на ГЕРБ държавата да се погрижи и да поеме разликата от скока на цената на електроенергията за общини, социални институции, включително и църкви и манастири. Тези учреждения и институции минаха на свободния пазар на електроенергия миналата година именно със закона, приет от ГЕРБ.

Спор в пленарна зала по темата се разрази дори и днес, а от ГЕРБ поискаха оставката на председателя на енергийната комисия заради забавяне на доклада.

ГЕРБ не иска да се бави доклада за цената на тока за манастири и общини

ГЕРБ не иска да се бави доклада за цената на тока за манастири и общини

Предлага дори орязване на заплатите на председателите на комисии