Въвеждат компенсаторна такса като глоба срещу водачите, които карат без винетка. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти при инспекцията на виадукт "Елешница".

Спират автомобилите от движение, глобяват шофьорите с настояване да се плати на момента, са част от мерките в борбата с нередовните водачи, съобщиха от АПИ.

Публикувани за обществено обсъждане са промените в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси. След като се получат различни мнения, ще има по-строги санкции срещу нередовните превозвачи. Спиране на превозното средство от движение, налагане на глоба и плащането й на момента, са част от мерките в борбата с нередовните водачи.

Предвидена е достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да гарантира, че ще минимизира в максимална степен опитите за злоупотреба и шофиране без винетки, убедена е Павлова.

Проверките това лято са установили, около 95% от гастарбайтерите, които преминават транзитно през страната, са били без винетен стикер. "Сега въвеждаме солени глоби и възможност за спиране от движение на автомобил, защото това е недопустимо", подчерта регионалният министър.

Наказателната такса ще се плаща на момента, като след заплащането й ще се дава винетен стикер с валидност 24 часа. "Пътуващите българи са по-изрядни. Виждаме голям проблем при гастарбайтерите. При проверени 10 хиляди транзитнопреминаващи автомобила и превозни средства, 9000 са или с незалепен стикер или невалиден непродупчен или без закупен стикер", каза Павлова.

Министър Павлова отчете, че след увеличаване на цената на винетките са събрани 100 млн. лв. повече, като сумата надхвърля 300 млн. лв.

Средногодишно се продават около 5 млн. винетни стикери, като повечето са с валидност за една година. Отчета до момента сочи, че има намаление в продажбата на седмични винетки, за сметка на сериозно увеличение на броя продадени месечни стикери.