Почти наполовина е намаляла сумата на забавените възнаграждения през първите три месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г., съобщават от Инспекцията по труда.

През първото тримесечие на тази година са установени 3.8 млн. лева забавени възнаграждения, а изплатените след намесата на Инспекцията са 2.9 млн. лева. Година по-рано забавените възнаграждения са били 8.2 млн. лева.

През 2019 г. 2208 работници са били ощетени спрямо 4191 души през 2018 г.

От Инспекцията по труда посочват, че от контрол са обхванати почти всички работодатели, бавещи заплати.

Конституционният съд позволи на работодателите да бавят заплати

Конституционният съд позволи на работодателите да бавят заплати

При доказани затруднения могат да плащат в срок 60% от възнаграждението

ИА ГИТ напомня, че от края на март 2018 г. е получила правомощие да инициира обявяване в несъстоятелност или откриването на производства по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнаграждения на поне 1/3 от работниците си за повече от два месеца. За една година на това основание са били подадени 55 искови молби, като 11 броя от тях - през тази година. Решени на първа инстанция са били 36 от образуваните съдебни производства, от които три решения са били обжалвани и все още се разглеждат от по-горната инстанция.

В несъстоятелност са били обявени общо 23 дружества, а за 8 дружества е било открито производство по несъстоятелност според решенията на първа инстанция. Три молби са били отхвърлени, защото работодателите са изплатили изцяло забавените възнаграждения, една молба е била оттеглена от ИА ГИТ след представени доказателства за изплатени възнаграждения, а една е била спряна поради подадена искова молба от друг кредитор.

От Инспекцията посочват, че в периода от гласуването на законодателните промени в края на 2017 г. до влизането им в сила на 31 март 2018 г. над 70 предприятия са изплатили в пълен размер възнагражденията на своите работници и служители, за да не бъде подадена искова молба срещу тях.

Инспекцията по труда безсилна спрямо фалирал работодател

Инспекцията по труда безсилна спрямо фалирал работодател

В "Пикадили" не плащали заплати, осигуровки и отпуски