Вече четвърта година продължава нещо тревожно. Ако преди четири години бихме могли да приемем, че това е моделът на поведение в България - сядаме, караме се, бием се и накрая правителството определя колко ще е минималната работна заплата, то вече - от четири години насам, имаме други правила на играта, след като ратифицирахме конвенция, с която се определя формулата, чрез която се изчислява минималната работна заплата. И тя е част от националното ни законодателство. Това заяви пред БНР бившият социален министър и директор на Балкански институт за социална политика Иван Нейков.

Той обясни, че в конвенцията са описани редица критерии, по които всяка държава определя своята МРЗ.

Има както социални критерии - каква е издръжката на живота на един човек и на семейството му, какво става с инфлацията в предходните години, така и икономически критерии - каква е производителността на труда, какво е нивото на заетост и на безработица.

За синдикатите минималната заплата е капката за раздора с бизнеса

За синдикатите минималната заплата е капката за раздора с бизнеса

Според КТ "Подкрепа" като държава закъсняваме с много неща

По думи на Нейков след ратификацията преговорите трябва да се водят около това каква тежест ще има във формулата всеки от тези елементи. Тогава според него няма да има причини някой на някого да се сърди.

Бившият социален министър посочи, че се върви по сложен път, по който и работодателите, и синдикатите правят така, че в края държавата решава нещата. Той подчерта, че конвенцията иска във всяка страна да се постигне споразумение между социалните партньори за формулата.

"Не изпълняваме международни ангажименти, които са станали част от нашето законодателство. Не бих се учудил, ако утре някой реши да атакува новия размер на минималната работна заплата, защото е определен в нарушение на конвенцията", предупреди Нейков.

Гълъб Донев търси пресечните точки за по-висока минимална заплата

Гълъб Донев търси пресечните точки за по-висока минимална заплата

Социалният министър не се страхува от протест на синдикатите