Темата за повишаването на минималната работна заплата скара синдикатите и бизнеса миналата седмица.

Ситуацията е тежка и за двете страни, призна пред bTV Александър Загоров от КТ "Подкрепа". От организацията поискаха от 1 януари догодина минималното възнаграждение да нарасне до 764 лв. от настоящите 650 лв.

Според Загоров закъсняваме като държава с много неща - както сме закъснели с Плана за възстановяване, така сега закъсняваме с бюджетната рамка за догодина.

Работниците имат огромни нужди, няма даване на пари, те се изработват и се постигат с тежък труд, подчерта той.

По негови думи минималната работна заплата е била капката за раздора с бизнеса. Самото скарване според него дошло естествено.

Гълъб Донев търси пресечните точки за по-висока минимална заплата

Гълъб Донев търси пресечните точки за по-висока минимална заплата

Социалният министър не се страхува от протест на синдикатите

Загоров смята, че не е било редно въобще държавата да прави среща, при положение че няма какво да каже. Финансовият министър закъсня, той можеше да каже какви са възможностите на бюджета, посочи синдикалистът.

От своя страна изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов призна, че животът е поскъпнал. От бизнеса обаче не са съгласни с предложеното от синдикатите увеличение.

Иванов подчерта, че през последните 20 г. минималната работна заплата се увеличава всяка година и бизнесът не е съгласен с този скок от 17,5%.

През октомври и ноември винаги имаме този спор със синдикатите, защото не сме се разбрали за механизъм за определяне на минималната работна заплата, обясни Иванов. Той уточни, че бизнесът е напуснал срещата със синдикатите и държавата миналата седмица, защото социалният диалог е бил нарушен - нямало е аргументи, а говорене на висок тон.

Размразяване на минималните осигурителни прагове иска КТ Подкрепа

Размразяване на минималните осигурителни прагове иска КТ Подкрепа

Да има административно повишение на минималната работна заплата