Бизнесът като социално отговорна страна - да започне да обявява цените и в евро, и в лева по съответния курс 1.95583 още сега. За това призова в студиото на Нова телевизия съветникът към Министерство на финансите и бивш депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански. Това според него би било един добър ход, за да бъдат убедени българските граждани, че спекулации няма да има. Или ако има те ще бъдат пресечени навреме. Това би било напълно психологическа ситуация, като всеки ще може да си сметне на телефона дали има или няма спекулации, обясни Каримански.

Идеята му е бизнесът, който подкрепя като цяло и иска присъединяването на страната ни към Еврозоната, да изпълни предварително закона, който така или иначе посочва, че през цялата първа година цените трябва да бъдат и в евро, и в лева, а в първия месец разплащането може да е и в едната, и в другата валута.

Влизането ни в еврозоната от януари 2024 г. е химера

Влизането ни в еврозоната от януари 2024 г. е химера

България избрала лош политически момент за членството си

Според Каримански като подготовка за приемането ни в еврозоната трябва да се направят промени в две законодателства. Трябва да се засили ролята на Комисията за защита на потребителите, както и да се прецизира Законът за защита на конкуренцията. В България и сега има спекула, но държавата не взима достатъчно мерки. Като пример Каримански посочи "свинската надценка от 30% на месото" - в такива случаи той обясни, че няма нищо против държавата да се намесва.

Любомир Дацов: Три закона ни делят от Еврозоната

Любомир Дацов: Три закона ни делят от Еврозоната

Има реален шанс да се направи изключение за България

Каримански обаче изказа и неудовлетворението си от народните представители в 48-то Народно събрание. Той е изненадан от решенията на депутатите вкупом, тъй като те бламират собствените си решения. Като пример той посочи комисията по вътрешна сигурност, която вчера отново заради липса на кворум, не е приела мерките срещу изпирането на пари.

"Все още има шанс. Апелирам народните представители да бъдат така добри и да гласуват неголемите поправки, за да ускорим пътя на България към еврото", заяви Любомир Каримански.

Партийна завера срещу Еврозоната съзря Мартин Димитров

Партийна завера срещу Еврозоната съзря Мартин Димитров

Продадоха мача два пъти, обвини той евроатлантиците за неприетите промени в Кодекса за застраховането