Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 г., вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения, предаде БНР.

Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то трябва да се случи, тъй като е действащо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата.

Както Костов отбелязва, на 1 септември министърът на труда трябва да издаде постановление, в което да определи размера на минималната заплата от 1 януари 2025 г.

"Това, което знаем в момента към днешна дата, е три от четири неизвестни. Знаем, за три от тримесечията, в които се формирани минималната какъв е размерът на средната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лева е средната заплата за първото тримесечие на 2024-а", обясни той.

По думите му България трябва да транспонира до 15 ноември европейската директива за минималните работни заплати. 

В тази връзка КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват минималната заплата да се доближи до нужните средства за издръжка на живот, които съгласно последните експертни сметки сочат 1450 лева на месец за един работещ.

Почти 2 200 лв. достига средната заплата през първите три месеца на 2024 г.

Почти 2 200 лв. достига средната заплата през първите три месеца на 2024 г.

Броят на работещите в периода се увеличава с 1.4% спрямо края на декември 2023 г.