ДСБ са притеснени от рисковете за бюджетната политика на страната.

На пресконференция лидерът на партията Иван Костов посочи, че данните през лятото показват продължаващ спад на икономиката и недостатъчни постъпления от данъци и от осигурителни и здравни вноски. Това поражда у нас тревога за общата слабост на правителствения, на общинските бюджети, на бюджетите на НОИ и на НЗОК, посочи той.

Икономическата ситуация в страната Костов определи като трудна и посочи, че малкият и среден бизнес освобождават работна сила. Икономиката не само заспива, подобно на мечка, тя се прибира в бърлогата си в сянката на сивата икономика, коментира той. Лидерът на ДСБ припомни, че от Синята коалиция са предупреждавали, че проблем на държавния бюджет ще се окаже прекомерният дефицит.

Костов бе категоричен, че ако се наложат повторни актуализации на бюджета, Синята коалиция няма да ги подкрепи. Лидерът на ДСБ се закани сините да търсят отговорност от правителството на ГЕРБ, ако това се случи. Според него сега въпросът дали Симеон Дянков се справя като министър надвисва съдбоносно над финансист номер едно.

По думите на лидера на ДСБ се очертава риск от сериозен недостиг на приходи и превишени разходи. По-високият общ дефицит от предвидения в актуализираните бюджети ще предизвика повторни актуализации в края на годината, изтъкна Костов. Той припомни, че на предстоящата сесия на парламента основна тема ще бъдат данъчните и бюджетни закони.

Според него съществува реална заплаха за финансовата политика през следващата година.

Стана ясно, че ДСБ ще поиска бюджетната комисия да изслуша ръководителите на НАП, Агенция Митници, НОИ, НЗОК и Министерството на финансите относно изпълнението на приходите и ще настоява да бъдат докладвани техните прогнози за изпълнението на бюджетите им до края на годината. Ще поискаме информация за всички натрупващи се задължения на държавата към доставчиците, включително тези на болничните и здравни заведения, допълни Костов.

Според него болниците ще са изправени пред редица рискове заради неизпълнението на реформата в здравеопазването. Задълженията на болниците ще растат, категоричен бе лидерът на ДСБ. Той посочи още, че бюджетът на НЗОК се използва като буфер за посрещане на прекомерния дефицит

Със 17% са по-малко приходите от данъци в сравнение с миналата година, отбеляза лидерът на ДСБ.