В България се стига до цинизъм, за да се укриват данъци.

Това заяви шефът на НАП Красимир Стефанов по повод оповестените вчера данни за пловдивчанин с онкологично заболяване в последен стадий, за който е установено, че е собственик на 17 фирми с огромни задължения. Общата сума за данъци и осигуровки, които дружествата дължат е 29 556 747 лева.

По повод проведените проверки в заведения в курортите по Черноморието Стефанов заяви, че само от 20 заведения са изкарани на светло 4 милиона лева обороти. Той поясни, че след тези фрапиращи случаи Агенцията сама ще определя данъчната основа, на която ще бъдат наложени дължимите данъци.

Ще се върнем години назад, за които не са проверявани, а това означава десетки милиони лева от данъци, подчерта Стефанов, цитиран от Нова Телевизия.

Той каза още, че се проверяват и собственици на луксозни автомобили и имоти по Черноморието.

Шефът на данъчните е категоричен, че софийските заведения и зимните ни курорти също няма „да се измъкнат" от проверки.

Стефанов изрази надежда, че управляващите ще приемат предлаганите промени в законодателството, с които се цели да се овладее сивата икономика.

По думите му ако това стане, ще се преборят с близо 90% от сивата икономика.

Стефанов подчерта, че продължават и проверките на българския шоубизнес. По думите му двама представители на естрадния и поп-фолк сектор са укрили данъци между 700 000 и 1 милион лева.

Друга естрадна певица живяла назаем, като получила 300 000 лева, от които нито един лев не е върнала, изтъкна шефът на НАП и подчерта, че само за месец след проверките естрадните ни изпълните са променили коренно поведението си, както и техните продуценти.

Важното е да дисциплинираме даден бранш, категоричен е Стефанов.

По думите му укриването на данъци е национален спорт в страната.

В периода на прехода е гордост да си скриеш данъците, но с нашите действия мисля, че ще успеем да накараме хората да си плащат данъците, категоричен е данъчен номер едно.

Той заяви, че във всяка една организация има корупция, а за да се бориш с корупцията трябва първо да признаеш, че я има.

Ние признахме, че в НАП има корупция и започнахме да се борим с нея. Доказателство за това са и уволнените 60 души от агенцията само за последната година, за които има съмнение за участие в корупционни схеми.

По отношение на борбата с корупцията в НАП са първенци, заключи Стефанов.

За изминалите 12 месеца сумата на пресечените опити за ДДС измами достига 1 милиард лева. Взаимодействието на НАП с МВР и Прокуратурата по време на управлението на това правителство е изключително добро, каза още изпълнителният директор.

Стефанов отказа да даде подробности за резултатите от приключилата ревизия на Ахмед Доган заради законовите ограничения за данъчна тайна, но заяви, че НАП споделя виждането за законова промяна и либерализиране на режима на данъчно осигурителната информация.