Създаваме интернет страница за информиране на българските граждани и бизнеса относно аспектите на приемането на еврото. Предстои нейното представяне. Това заяви министърът на финансите Росица Велкова, цитирана от БГНЕС.

Средствата за нейното създаване и въвеждане в експлоатация са в размер на 84 000 лв. без ДДС, поясни тя.

По думите й създаването на интернет страницата, която ще има и мобилна версия, трябва да бъде осъществено от "Информационно обслужване", с което МФ е сключило рамков договор.

За финансовото обезпечаване на комуникационните дейности свързани с въвеждането на единната европейска валута МС е одобрил допълнителни разходи в размер на 10 милиона лева по бюджета на Министерството на финансите през 2022 г. Това стана с постановление 480 от 21 декември миналата година. През април бяха направени промени в този документ, с които се отпускат 800 хил. лв. по бюджета на Министерството на външните работи и 220 хил. лв. на Икономическия и социален съвет към Народното събрание.

Велкова посочи, че тези средства ще обезпечат извършването на подготвителните информационни и комуникационни дейности в страната и в чужбина. Към момента не са сключени договори между МФ и медии за реализиране на дейности, заложени в комуникационната стратегия за информиране за приемането на еврото и съответно не са извършвани плащания към тях, добави тя.

Припомняме, че първоначалната цел на България бе да приеме еврото от 1 януари 2024 г. МФ обаче се отказа от тези планове и не подаде конвергентен доклад към ЕК с аргумент, че страната ни не покрива критерийте. Еврокомисарят Валдис Домбровскис посочи, че 2025 г. е реалистична дата за приемането на единната европейска валута. Междувременно партия Възраждане внесе 600 000 подписа за провеждане на референдум за запазване на българския лев.

"Донев 2" одобри споразумение за партньорство с ЕК за информационна кампания за еврото

"Донев 2" одобри споразумение за партньорство с ЕК за информационна кампания за еврото

Дейностите могат да бъдат съфинансирани с безвъзмездни средства или да бъдат изпълнени от ЕК