Със свое решение служебното правителството одобри днес проект на Споразумение за партньорство между Европейската комисия (ЕК) и Република България за организиране на информационни и комуникационни кампании за въвеждане на еврото у нас.

Инициативата е в рамките на информационната и комуникационната стратегия за еврото и Икономическия и паричен съюз. Министърът на финансите Росица Велкова е упълномощена да подпише споразумението за партньорство от името на страната ни, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Документът предвижда координиране на работата на българските и европейските власти за повишаване на информираността на обществото за функционирането на Икономическия и паричен съюз и на еврото. Очаква се то да допринесе и за плавната смяна на валутата, когато приемем еврото.

За кампанията за въвеждане на еврото - 1 млн. лв.

За кампанията за въвеждане на еврото - 1 млн. лв.

Парите ще са на външно министерство и Икономическия и социален съвет

Предвидените дейности могат да бъдат съфинансирани чрез споразумение за безвъзмездни средства или да бъдат изпълнени от ЕК, в зависимост от наличието на бюджетни средства. Подкрепата на Европейската комисия чрез споразумения за безвъзмездна помощ или пряко изпълнение на дейностите не трябва да надвишава 50 % от общите разходи, направени при изпълнение на националната стратегия.

От пресслужбата на МС обясняват, че такива споразумения са подписвани и от другите държави в рамките на подготовката им за присъединяване към Еврозоната.

Министерство на финансите отрича да отлага еврото

Министерство на финансите отрича да отлага еврото

Росица Велкова казала пред ЕК, че от 2025 г. сме готови да го приемем