От 1 юли 2019 година се предвижда минималните пенсии да станат приблизително 220 лева, като понастоящем минималната пенсия е 207 лева.
От 1 юли се очаква индексиране с 5.7% за всички пенсии.

Това заяви социалният министър Бисер Петков на брифинг в Министерския съвет.

Над 300 пенсионери от страната протестираха за достоен живот

Над 300 пенсионери от страната протестираха за достоен живот

Таван и за заплатата на депутатите, поискаха хората от третата възраст

Петков обясни, че искането минималната пенсия да стане 55% от минималната работна заплата (или 308 лева - бел. ред.), било свързано с дисбаланс в цялата пенсионна система, защото по-голяма част от пенсиите са на минимален размер.

Правителството съблюдава и изпълнява правилата за ежегодно индексиране на всички пенсии за проектобюджета на Закона за държано и обществено осигуряване, стана ясно от думите му.

Общо планираните разходи за пенсии за следващата година предвиждат 10 милиарда лева, повече от 500 милиона от тези за настоящата година.

Пенсионери с протест искат пари за пенсии, а не саниране

Пенсионери с протест искат пари за пенсии, а не саниране

Пенсионерите не са приоритет, огорчени са те преди утрешния протест

В проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) има предложение, което развързва проблема с тавана на пенсиите, защото се предвижда увеличението на тавана да достигне 1200 лева, с което над 40 000 пенсионери, чиито пенсии са ограничени на максималния размер, да получават преизчисления размер на пенсията, уточни Петков.

За другите, които ще остане таванът на пенсиите, ще получат увеличение от 290 лева над изплащания размер, обобщи още министърът.

Таванът на пенсиите става 1200 лв.

Таванът на пенсиите става 1200 лв.

От 1 юли 2019 година

Със стъпите на правителството, които ще бъдат приложени в Закона за бюджета на ДОО, в голяма степен ще бъдат удовлетворени исканията на днешния митинг.

Води се разговор с организацията на пенсионерите, изслушваме се и исканията да бъдат удовлетворени, допълни Петков.