Досега са продадени 221 300 електронни винетки на обща стойност 15 016 090 лева, информираха от пресслужбата на АПИ.

От продадените до момента е-винетки 135 008 са електронните винетки за леки автомобили и теглените от тях ремаркета, а 86 292 са винетките за камиони и тирове.

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса
Обновена

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса

Проблемите около електронните стикери ще бъдат отстранени до седмица

От АПИ припомнят, че годишни винетки за тежкотоварни автомобили не се предлагат заради предстоящото въвеждане на ТОЛ за изминато разстояние от 16 август 2019 година. Най-дългосрочната винетка за камионите в момента е месечна, която струва от 80 до 174 лв. в зависимост от вида на тежкотоварното моторно превозно средство.

Пик на продажбите на електронни винетки за леки автомобили се очаква в края на януари, когато изтичат годишните стикери на повечето шофьори.

Изтича гратисният период за е-винетките

Изтича гратисният период за е-винетките

Днес е последният ден, в който шофьорите няма да бъдат глобявани, ако нямат стикер

Припомняме, днес, 15 януари, изтича гратисният период, в който водачите в страната можеха да шофират без винетка по пътищата от републиканската мрежа заради проблемите при закупуването на е-стикери.

Заради многобройните проблеми, които възникнаха при старта на продажбата на е-винетки, се стигна до оставките на председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов, директора на Националното ТОЛ управление Антон Антонов, както и на още двама чиновници.

Системата за продажба по електронен път на винетки трябваше да тръгне от 1 януари под шапката на новосъздаденото преди шест месеца ТОЛ управление.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква готовност за продажба, системата не работи, а на граничните пунктове дори няма монтирани терминали.

Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

Срокът до 15 януари е некоректно определен, смята омбудсманът