Очаква се над 90% от данъчната кампания да се състои в интернет. Това заяви пред Bulgaria ON AIR говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той посочи, че другата седмица ще бъде пусната в експлоатация предварително попълнената данъчна декларация за доходите, която дебютира миналата година и по негви думи е била одобрена от повечето данъкоплатци. В нея са предварително попълнени доходите от труд, хонорари и граждански договори. Тази година имало и две изцяло нови групи данни - за електронната търговия и за продажба на кола и на друго МПС, което е било собственост на получателя на този доход по-малко от 12 месеца.

Бъчваров обясни, че се обсъжда новото данъчно облекчение за компонента на труда при ремонт на жилището.

"Това е законодателна промяна, която законодателят съвсем явно създаде с идеята за т.нар. "домашни майстори", които бяха не в сивата, а в черната икономика. Да се направи чрез стимул, а не чрез контрол и санкция, да се насърчи усилието на всяко българско домакинство, което през 2020 г. ще направи ремонт в дома си - да поиска и да получи документ за труда. По този начин може да си намали данъците с до 200 лв. другата година", поясни говорителят на НАП.

Той бе категоричен, че балансът между стимулиране и санкция е най-правилният модел, по който се администрират данъците.

"По негови думи без санкции няма как да съществува нито един държавен орган. Преди обаче да се стигне дотам, било логично въпросният орган да вложи необходимото усилие за насърчаване и подкрепа, като само към системните нарушители и организираните измамници да се подхожда с репресия.

Бъчваров подчерта, че търговията се облага с данъци, но това не важи за продажбата на лични вещи.

НАП облага търговията от над 20 години. Новото през тази година по негови думи е, че Приходната агенция предварително поставя данни за получени доходи от интернет търговия.

Има ясно разграничителен критерий - дали купувате стока с цел да я препродавате, но многото на брой лични вещи не водят до данъчни последици, поясни Бъчваров.

Новите данъчни облекчения ще се ползват от 2022-а

Новите данъчни облекчения ще се ползват от 2022-а

Хората ще трябва да декларират за облагане доходите си от криптовалути