Бюджетът за 2018 има добри възможности за повече държавни разходи благодарение на европейската икономика. Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш министър на финансите в първия кабинет "Борисов".

Дълг от 1 млрд. лв. поема държавата според правителствения Бюджет 2018 г.

Дълг от 1 млрд. лв. поема държавата според правителствения Бюджет 2018 г.

Публикуваха държавния бюджет на страната за 2018 година

Според него, с проектобюджет 2018 се изпълняват някои от обещанията както на това, така и на предишни правителства. В системата на средното образование има повече финансиране, също и в системата "Сигурност".

Финансистът смята, че не е работа на Министерството на финансите да прави реформи. По думите му, би трябвало преди да излезе проектобюджетът отделните министерства да покажат какви са техните приоритети и да се борят за по-добро място в Бюджета.

"Разхлабваме коланите" с новия бюджет, критикува експерт

"Разхлабваме коланите" с новия бюджет, критикува експерт

А трябвало да е точно обратното - да трупаме излишъци

Има два приоритета, които липсват в този Бюджет, добави Дянков.

Единият приоритет е борбата с демографската криза - нещо, което се говори и няма определено министерство, но ще е добре да има повече мерки в тази посока, каза Дянков.
Той приведе пример, че подобна политика включва широк кръг от мерки. Като се започне от инфраструктурата в Северозападна България - нещо, за което се говори, но не го виждам в този Бюджет, време е да се действа по-активно и се стигне до повече стипендии за нашите сънародници от Украйна и Молдова, които да учат в български университети и след това да работят за нашата икономика, заяви Дянков.

Нинова събира повече приходи от Борисов с алтернативен Бюджет 2018

Нинова събира повече приходи от Борисов с алтернативен Бюджет 2018

БСП предлага болниците да се регистрират по Закона за лечебните заведения

Той препоръча да си пазим работниците в България с по-високи заплати. Дянков смята, че може да има още по-висок икономически ръст - поне 5,5%, който имат страните около нас, за да могат и минималните, и средните заплати да се увеличават.

За новия дълг Дянков смята, че това е финансов похват - старите дългове да се заменят с нови. "Нормално е това да се направи дори при добри икономически показатели", обясни финансистът.

Влади Горанов се справя добре, каза Дянков за финансовия министър и изтъкна, че в МФ се е запазил добър екип, което помага да няма стряскащи бюджети.