Проектобюджетът за 2018 г. трябва да залага на превишение (или т. нар. излишък, б. р.), а не на баланс и дефицит. Това обяви финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. 

Според него е налице разхлабване на бюджетната политика

"Ние сме в четвъртата година на възстановяване. Има едно правило, че такъв дълъг период би трябвало бюджетът да бъде планиран на превишение, а не на дефицит, както е в случая. А правителството планира, според данните, които бяха публикувани, да завърши на балансиран бюджет, т. е. на нулата, което означава, че то планира едни много големи, извънредни разходи до края на годината", коментира експертът пред БНР.

Дълг от 1 млрд. лв. поема държавата според правителствения Бюджет 2018 г.

Дълг от 1 млрд. лв. поема държавата според правителствения Бюджет 2018 г.

Публикуваха държавния бюджет на страната за 2018 година

Бюджетът трябва да изгражда буфери за смяна на икономическия цикъл, предупреди Дацов. По думите му, вече има признаци, че икономиката работи над капацитета си, което означава, че държавната хазна трябва да се подготви за смяна на възходящия цикъл след няколко години.

При настоящото състояние на публичните финанси в бюджета трябва да има излишък, а не дефицит, категоричен е Дацов.

"Вече икономиката ще дава признаци, поне от две години на "прегряване", главно поради пазара на труда, което означава, че бюджетът трябва да се подготви, да почне да гради буфери, евентуално тогава, когато ще се смени икономическият цикъл", анализа той.

Според Любомир Дацов изборът да се подпомогнат определени секторни политики с допълнителните пари, които могат да бъдат осигурени от бюджета, е правилен.

"Не знам какъв ще е резултатът, но по принцип е добра идея тогава, когато не се дава на всеки по равно, така се прави селективна политика или има подоходни критерии, защото тогава действително се подпомагат най-нуждаещите се, а не всички на равна нога. Това е доказано, че е правилният подход", изтъкна финансисът.

1,133 млрд. лв. по-малко в бюджета, ако се въведе необлагаем минимум от 510 лв.

1,133 млрд. лв. по-малко в бюджета, ако се въведе необлагаем минимум от 510 лв.

Зам.-министърът на финансите определи като куриоз предложението на БСП