Председателят на БСП Корнелия Нинова представи алтернативния проектобюджет за 2018-та в централата на партията. Основните приоритети в техния проект са три: здравеопазване, образование, доходи.

Дълг от 1 млрд. лв. поема държавата според правителствения Бюджет 2018 г.

Дълг от 1 млрд. лв. поема държавата според правителствения Бюджет 2018 г.

Публикуваха държавния бюджет на страната за 2018 година

Според социалистите в здравеопазване продължава да няма пари, защото причината е в модела - болниците са търговски дружества. По думите на Нинова не са виновни лекарите, а политиците. От БСП предлагат болниците да се регистрират по Закона за лечебните заведения.

Кокалов: Болниците не бива да са търговски дружества

Кокалов: Болниците не бива да са търговски дружества

Нужни са спешни законодателни промени...

Повечето пари в образованието не решават проблема и парите няма да спрат закриването на училищата. Проблемът е в модела "парите следват ученика", затова и се предлага неговата отмяна.

Въпреки това, в предложеният от БСП проектобюджет делегираните бюджети остават. Предлага се обаче да има по един учебник за всеки предмет.

Доходите, според социалистите, сега водят до огромна бедност и неравенство, като бедността се увеличава.

От БСП предлагат и коренно различна данъчна система. Въвежда се необлагаем минимум, който ще е минималната работна заплата. Ще се въведе и прогресивен данък. Тези реформи ще облагодетелстват над 2 млн. души. Корпоративният данък остава 10%. Предлага се данък дивидент да качи от 5% на 10%.

Алтернативният Бюджет 2018 на БСП предвижда БВП да е 106 765 000 000 лева.

Социалистите са уверени, че могат да съберат повече приходи от ГЕРБ. В проектобюджета им е заложено да похарчат с 2 млрд.лв. повече от заложеното от ГЕРБ, но бюджетният дефицит остава в рамките на 1,4-1,5 %.

По думите на Нинова за пръв път се прави нещо различно при изготвянето на проект за бюджет.

Досега се е чакало правителството да предложи, а те са го следвали. Сега предложенията стъпват на програмата на партията, а бюджетът ще изпълнява техните политики.

"Това е алтернатива не на числа, а на политики.", уточни Нинова.

Тя разясни как досега е действало правителството - обикновено приема бюджета и го подлага на обсъждаме и ако дойде натиск отнякъде, го променят. А бюджетът на БСП е обсъден с експерти и по сектори.

"Това е бюджет на промяна на моделите.", добави Нинова.

Социалистите са категорични, че сега Борисов предлага от същото, а техният бюджет е социален, с грижа към хората.

"С тези показатели България е държава от африкански, а не от европейски тип.", заяви и Жельо Бойчев.

От БСП са категорични, че с новия бюджет ГЕРБ предлагат финансиране на статуквото, а те са алтернатива и предлагат нови модели.

БСП готви свой проект за Бюджет 2018

БСП готви свой проект за Бюджет 2018

Нинова залага на доходи, образование и сигурност в проекта за бюджет 2018 г.