Сегашните управляващи са левичари и популисти. Асен Василев бе против влизането на страната в еврозоната, но се обърна на 180 градуса. Който иска да вкара страната в еврозоната обаче не отлага датата постоянно и не води такава финансова политика. Дефицитите и харченето повишават инфлацията. Шанс за еврозоната има, но той намалява сериозно.

Това заяви в ефира на БНТ икономистът Николай Василев.

Той не спести критики към проектобюджета за 2024 г. Василев определи като заблуда твърденията на премиера Николай Денков, че бюджета е балансиран. Според него е отворена епоха на хронични дефицити, а дълга расте с невиждани темпове.

По думите му сред управляващите има три големи заблуди, свързани с бюджета. Първата е, че има дилема между стабилна бедност и високи доходи с дълг и дефицити. Втората е, че по-високият дефицит води до по-голям икономически растеж. Третата заблуда е, че ако едно правителство не прави реформи и раздава пари, то печели избори и остава в историята, поясни Василев.

Икономистът посочи, че липсват реформи в четири сфери. Той изтъкна, че държавната администрация не спира да расте. Друг проблем е липсата на концесиониране на големите обществени проекти. Намаляване на субсидиите за ток не е на дневен ред. Нереформирани остават и социални системи. Пенсиите се финансират с дълг. Вземаме огромни дългове и ги харчим за социални разходи, уточни Николай Василев.

Според него идеята за продажба на държавен поземлен фонд не е фалшива новина, както твърдеше министърът на финансите Асен Василев. По думите му това се доказва от официалната кореспонденция между МФ и МЗХ. Тази идея се пуска през задния вход без анализ, без обществено обсъждане. Искат тайно да продадат 700 хил. декара земеделска земя на безценица, каза още той.

Приходите в Бюджет 2024 - нереализуеми по три пера

Приходите в Бюджет 2024 - нереализуеми по три пера

Асен Василев лично казал на Николай Василев, че е против влизането в еврозоната