Една от най-големите спестовни банки в САЩ - Washington Mutual (WaMu), беше ликвидирана и продадена за 1,9 млрд. долара на JPMorgan Chase, съобщи Reuters.

По този начин базираната в Сиатъл банка се превърна в най-голямата жертва на финансовата криза в САЩ. Washington Mutual имаше активи от около 307 млрд. долара.

Финансоваото състояние на WaMu се влоши рязко през последните две седмици, като само за този период от спестовната банка бяха изтеглени депозити в размер на 16,7 млрд. долара.
Именно това масово изтегляне на спестовни влогове влоши рязко ликвидността на банката и заплаши способността й да обслужва финансовите си задължения.

След закупуването на WaMu, JPMorgan Chase ще се превърне във втората по големина щатска банка, с активи на стойност 2,04 трилиона долара, около 5400 клона в 23 щата и ще стане най-големият играч в бизнеса с кредитни карти в страната.

В момента банка номер едно в САЩ е Citigroup, която обаче ще бъде изместена от върха след като Bank of America окончателно приключи операцията по закупуването на Merrill Lynch.