Плащанията над 15 000 лева вече ще стават само по банков път, реши Народното събрание.

Това ще важи не само за фирми, но и за физическите лица, поясни в кулоарите на парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Когато една фирма сключи договор с друга при стойност на услугата над 15 000 лева, но се плаща на няколко пъти под 15 000 лева, то и тези плащания ще трябва да стават по банков път.

Отпадна предложението заплатите задължително да се превеждат по карта. По думите на Стоянова е направен сериозен анализ по темата. В малките населени места няма достатъчно добра банкова инфраструктура, коментира тя.

Освен това, банковите такси за обслужване на картите са високи и при нисък доход, това ще утежни работниците.

Не приехме предложението на този етап, поясни Менда Стоянова. Според нея в бъдеще трябва да се върви изцяло към плащане по банков път.

Днес бе прието при плащанията на данъци с банкови карти да не се вземат такси и комисионни.

Разпоредбата ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата й равностойност е равна или надвишава 15 хиляди лева.

Глобата при нарушаване на физическо лице е 25% от общия размер на направеното плащане или имуществена санкция в размер на 50% за юридическите лица. Двойни ще са санкциите при повторно нарушение.

Ограничението за банкови преводи на суми над 15 хиляди лева няма да важи, ако теглим или внасяме в брой от собствени сметки.

Ограничението няма да се отнася и при теглене на влогове на съпрузи и роднини по права линия.