Възможностите за доставка на български стоки за най-голямата търговска верига в света Walmart (Уолмарт) обсъдиха икономическият министър Божидар Лукарски и вицепрезидентът по международните отношения на компанията Пол Дик в централата на компанията в Литър Рок, Арканзас, съобщиха от МИ. 

На срещата бяха дискутирани потенциалните възможности за бъдещите планове на компанията на партньорство с България. Основно внимание беше отделено на възможностите за доставка на български стоки за търговските магазини на веригата.

Навлизането на български продукти и изделия в магазините на Walmart би могло да доведе до значително увеличаване на износа ни за САЩ, отчитайки факта, че компанията има около 6 500 търговски обекта на територията на САЩ.

Министър Лукарски представи логистичната дейност на страната ни, предимствата при развитие на нашата база като врата към пазара на ЕС, страните от Близкия Изток и Африка.

Към момента американската компания няма конкретни договорености с държави от Югоизточна Европа. България е първата страна, която проявява интерес към съвместен бизнес. Вицепрезидентът на Walmart обясни плановете на компанията за развитие на електронната търговия, което също би било от интерес за българските производители и доставчици.

Walmart е най-голямата търговска верига в света с почти 500 млрд. долара годишни приходи. Базираната в Арканзас американска корпорация оглавява световната класация Fortune Global 500. Тя е и най-големият работодател в световен мащаб с 2.3 млн. служители, от които 1.4 милиона в САЩ. Компанията разполага с над 11 500 магазина в 28 страни.