Ще преговаряме със Саудитска Арабия за избягване на двойното данъчно облагане. Воденето на преговорите ще става въз основа на проект за спогодба, чиито проект е одобрен от кабинета в оставка.

От "Дондуков 1" подчертават, че спогодбата е важен елемент от междудържавната договорна база и е предпоставка за нарастване на търговския обмен и стопанската активност.

Икономическите отношения между двете държави в момента са слабо развити. Твърде ограничен е търговският обмен, като не отговаря на реалните възможности и взаимни интереси.

От правителството смятат, че има перспективни сфери за развитие, в които страната ни може да вземе активно участие. Такива са енергетиката, селското стопанство, строителството - изграждане на напоителни съоръжения, пътища, жп линии.

В съобщението до медиите се изтъква, че Саудитска Арабия е най-голямата арабска страна в Азия и най-богатата на петрол в света. Поради тази причина тя е перспективен партньор за търговско-икономическата активност на страната ни и нов пазар за инвестиране на свободни капитали.

Спогодбата ще създаде правна база за активизиране и стимулиране на инвестиционния климат. Ще допринесе и за реализиране на реални и облекчени от данъчна гледна точка възможности за дружествата. Ще се дава възможност местни лица да осъществяват стопанска дейност в другата държава в различни сфери и отрасли. Освен това местните физически лица ще могат да работят при извънтрудови или трудови правоотношения.

Чрез спогодбата ще се облекчи и понасяната от данъкоплатците данъчна тежест.