Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (УС на ДФЗ) утвърди 18 хил. лв. помощ de minimis за 2024 г. за пчеларите за покриване разходите по задължителни мерки за контрол за съответствие на качеството на защитено наименование за произход "Странджански манов мед" /"Манов мед от Странджа".

На подпомагане подлежат производителите на вида мед, които имат сключен договор за контрол за съответствие на продукта с одобрена спецификация. Те трябва да са вписани в публичните електронни регистри на производителите на съответните продукти със защитени наименования, които се поддържат на интернет страницата на МЗХ.

Помощта за производител е в размер на 1800 лв. и се предоставя за покриване на разходи за контрол за съответствие с продуктова спецификация, включваща разходи за задължителна годишна проверка на място от контролиращото лице за контрол за съответствие и лабораторен анализ на продукта при направената годишна проверка.

Указанията ще бъдат качени на интернет страницата на Държавен фонд "Земеделие".

Припомняме, че през август миналата година пчеларите излязоха на протест пред Министерството на земеделието и храните, като настояваха за безлихвено кредитиране на сектора и да бъдат направени промени на Наредба 8 за инвестициите в пчеларството. Причината за тяхното недоволство беше вносът на нискокачествен мед от чужбина, заради който складовете им оставаха пълни.

След два месеца те организираха национален протест, като тогавашният министър на земеделието Кирил Вътев увери, че ще бъдат подпомогнати по de minimis заедно с останалите животновъди и сектор "Растениевъдство".

Допълнително, през февруари тази година пчеларите се включиха и в земеделските протести. Те отново напомниха за вносния мед, който подбивал цените им.

На етикета на пчелния мед трябва да пише къде е добит

На етикета на пчелния мед трябва да пише къде е добит

Наредба прецизира досегашните разпоредби за този хранителен продукт